Doorgaan naar artikel

Fins zuivelbedrijf Valio wil meer eigen biogas

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
De biogasfabriek kan een besparing opleveren van bijna 12 miljoen fossiele diesel per jaar. - Foto: Valio Group premium

De biogasfabriek kan een besparing opleveren van bijna 12 miljoen fossiele diesel per jaar. - Foto: Valio Group

Het Finse voedingsbedrijf Valio en energiebedrijf St1 gaan samenwerken voor de productie van biogas voor vrachtwagens.

De samenwerking plant de grootste fabriek in Finland voor biogas uit rundveemest en agrarische restproducten. De fabriek in de regio Noord Savo in het midden van Finland omvat naast de installaties voor het winnen van gas ook een installatie om het om te zetten naar vloeibaar gas dat vrachtwagens kunnen gebruiken.

Volgens Valio heeft biogas uit mest significante klimaatvoordelen en versterkt het de zelfvoorzieningsgraad van Finland op het gebied van energie en brandstoffen. Teresa Laimio, directeur van de joint venture en vicepresident van Valio, verwijst nadrukkelijk naar de internationale spanningen die de noodzaak van meer zelfvoorziening aantonen. De fabriek past ook goed in de klimaatdoelstellingen van Valio. In 2035 wil het zuivelbedrijf de CO2-footprint van zijn melk terugbrengen naar nul.

10 biogasfabrieken in 2030

Doel van beide deelnemers is dat er in 2030 8 tot 10 fabrieken zijn gebouwd. Dat moet uiteindelijk goed zijn voor en kwart van de hoeveelheid biogas die nodig is voor de omslag naar fossielvrij transport. St1 gaat het biogas distribueren via het eigen nationale netwerk van tankstations voor zwaar transport.

De eerste fabriek krijgt meteen een grote omvang met een productie van 125 GWh en moet in 2026 operationeel zijn. De capaciteit houdt in dat ongeveer 330 boerenbedrijven mee kunnen doen. De fabriek is naar schatting goed voor een CO2-reductie van 71.000 ton per jaar en kan een besparing opleveren van bijna 12 miljoen fossiele diesel per jaar.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin