FNV dreigt met cao-stakingen in slachterijen

24-05 | |
De bevoorrading van supermarkten kan volgens FNV in gevaar komen. - Foto: Roel Dijkstra
De bevoorrading van supermarkten kan volgens FNV in gevaar komen. - Foto: Roel Dijkstra

Werknemers in slachterijen gaan vanaf volgende week maandag voor onbepaalde tijd staken. Dat meldt FNV nu volgens de vakbond de cao-onderhandelingen met werkgevers ‘helaas zijn gestrand’.

Bestuurder John Klijn verwacht dat vooral personeel van industriële slachterijen, die veelal leveren aan supermarkten, meedoet en dat deze grote bedrijven plat kunnen komen te liggen. Zo kan de bevoorrading van supermarkten volgens FNV in gevaar komen. De stakingen kunnen zeker een week duren, zegt Klijn.

Minstens 5% of 6% meer loon

Volgens FNV bieden de werkgevers een loonsverhoging van 3,5% op jaarbasis, wat de vakbond te weinig vindt”, gezien de hoge inflatie. FNV wil minstens 5% of 6% meer loon zien en heeft werkgevers tot woensdag 25 mei de tijd gegeven om op het ultimatum te reageren. Anders volgen stakingen.

In de sector werken zo’n 13.000 mensen, van wie 5.000 in grote bedrijven en de rest in de slagerswinkels ‘om de hoek’. Klijn verwacht dat het personeel van deze kleinere ondernemingen niet gaat staken. Werknemers vinden dat lastig gezien de vaak persoonlijke band met de werkgever.

Reactie: Koninklijke Nederlandse Slagers

Branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) zegt naar het ultimatum van FNV te gaan kijken. Volgens een woordvoerster is de voorgestelde loonsverhoging, van 3,5% dit jaar en ook 3,5% volgend jaar, “marktconform” en is er voor de slagersbranche niet veel meer ruimte voor een loonsverhoging. De dreiging van FNV met stakingen noemt KNS “jammer”, juist ook omdat CNV wel tevreden lijkt met het voorstel. Die vakbond legt het bod van de werkgevers volgens de branchevereniging nu voor aan de leden.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer