Skip to content

Fonterra geeft tekst en uitleg na forse melkprijsverlaging

De vraag naar volle melkpoeder vanuit China gaat zich mogelijk in de loop van 2024 herstellen.

Updated on:
Business
Nieuws
Fonterra melkprijs

Fonterra zag zich genoodzaakt de melkprijs afgelopen maand tot tweemaal toe te verlagen als gevolg van een dalende vraag naar volle melkpoeder in China. Foto: Canva

De vraag naar volle melkpoeder vanuit China gaat zich mogelijk in de loop van 2024 herstellen. Dat schrijft de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra in een brief aan de leden.

De zuivelonderneming zag zich genoodzaakt de melkprijs afgelopen maand tot tweemaal toe te verlagen als gevolg van een dalende vraag naar volle melkpoeder in China. Begin augustus verlaagde Fonterra zijn melkprijsverwachting van 8 naar 7 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Een paar weken later ging er nog eens 25 cent van de prijs af. Dit zet de resultaten op veel Nieuw-Zeelandse melkveebedrijven onder druk. Fonterra-CEO Miles Hurrell geeft in een brief aan de leden tekst en uitleg over de markomstandigheden en welke maatregelen de onderneming neemt om hierop te anticiperen.

Hoge voorraden volle melkpoeder

De Chinese melkproductie is volgens de topman in de afgelopen jaren, in reactie op relatief hoge melkprijzen, hard gegroeid. Als gevolg van de Covid-lockdowns daalde in China de vraag naar dagverse zuivel. Deze vraag is volgens Hurrell nog steeds niet terug op het oude niveau. Chinese zuivelondernemingen zagen zich daardoor genoodzaakt meer melk te verwerken tot melkpoeder. Dit heeft geleid tot hoge voorraden volle melkpoeder, het belangrijkste exportproduct van Fonterra.

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming ziet tekenen dat er sprake is van een herbalancering van de binnenlandse melkproductie in China . Als deze ontwikkeling doorzet, kan de vraag naar Nieuw-Zeelands melkpoeder komend jaar terugkeren. Dit zou dan samenvallen met het wegvallende van de laatste Chinese importtarieven voor Nieuw-Zeelandse zuivel als gevolg van een gesloten vrijhandelsverdrag.

China nog steeds belangrijke markt voor Fonterra

Ondanks de huidige problemen ziet Fonterra China nog steeds als de belangrijke markt voor de export van zuivelproducten, nu en in de nabije toekomst. In zijn totaliteit is de vraag naar zuivel in China opnieuw toegenomen. Wel is het groeitempo minder hoog dan voorheen. Los van de verkoop van volle melkpoeder, lopen Fonterra’s activiteiten in China naar eigen zeggen goed.

Afgelopen jaar ontwikkelde Fonterra al plannen om de kosten voor de coöperatie in de periode tot 2030 met zo’n € 550 miljoen te verlagen. Er wordt onder meer gekeken naar verbetering van de operationele efficiency, het verlagen van de kosten in het hele bedrijf en digitalisering van bedrijfsprocessen. Waar mogelijk haalt de onderneming geplande besparingsprogramma’s naar voren. Dit heeft gevolgen voor het personeelsbestand, al is nog niet duidelijk hoeveel mensen hun baan verliezen. Fonterra telt wereldwijd zo’n 20.000 werknemers.

Lees ook: Fonterra komt met lagere melkprijs 2023/‘24

Wat betreft de melkproductie verwacht de Hurrell dat deze dit seizoen lager uit gaat vallen dan eerder verwacht. Dit is een gevolg van de natte start van het seizoen en de verwachte impact op de melkproductie van de inflatie en de melkprijsverlaging. De prognose is verlaagd van 1.480 miljoen kilo milksolids naar 1.465 miljoen kilo milksolids.

Fonterra komt op 21 september met de cijfers over het afgelopen jaar.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin