Frans kipbedrijf LDC haalt € 5 miljard omzet

13-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het Franse kip- en traiteurbedrijf LDC Groupe heeft in 2021 voor het eerst meer dan € 5 miljard omzet behaald.

Met € 5,1 miljard kwam de omzet 14,5% hoger uit dan een jaar eerder. In volume namen de verkopen met 7,3% toe. Een deel van die groei is te danken aan de overname van het eveneens Franse Ronsard en van Capestone in Wales. Ook de bedrijven in Hongarije en Polen leverden een bijdrage. Daarnaast werden er vooral veel vlees en traiteurproducten verkocht rond de feestdagen van 2021. Verder slaagde LDG Groupe er in de verkoopprijzen te verhogen om de voortdurende stijging van de kosten van grondstoffen op te vangen.

Het bedrijf verwacht dat de operationele winst licht boven de eerder genoemde € 200 miljoen uit komt. Dat optimisme is mede gebaseerd op gunstige eerste resultaten bij de lopende onderhandelingen over verdere prijsverhogingen. Franse bedrijven noemen die winst altijd pas in een later stadium dan de omzetcijfers.

Last van vogelgriep

LDC Groupe verwacht wel last te krijgen van de grote uitbraken van vogelgriep in het zuidwesten van Frankrijk en de Vendée. Volgens de laatste opgave van het ministerie van landbouw is het totale aantal gevallen al opgelopen tot 1.255. Als gevolg daarvan is de komende maanden een daling van het volume aan pluimvee in de orde van grootte van 30% te verwachten, volgens LDC. Op basis van wat nu bekend is, denkt LDC echter over voldoende troeven te beschikken om de impact van die crisis beperkt te houden. De groep kan ook rekenen op de geografische spreiding van zijn vestigingen in het hart van andere pluimveegebieden. Op basis daarvan verwacht LDC in de periode maart tot augustus 2022 rond de 20% lagere volumes.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer