Skip to content

What’s Cooking?: kosten stijgen door ondanks mediaverhalen

Het eerste halfjaar van de Belgische maaltijden- en vleesfabrikant What's Cooking werd nog steeds gekenmerkt door forse kostenstijgingen.

Updated on:
Business
Nieuws
Piet Sanders vertelt dat er inflatie was van grondstof-, ingrediënten- en energiekosten, alsook salariskosten. Foto: Wim Demeulenaere

De naamswijziging van Ter Beke naar het toch wat ingewikkelde What’s Cooking? is volgens CEO Piet Sanders goed ontvangen. Foto: Wim Demeulenaere

De halfjaarcijfers van maaltijden- en vleeswarenfabrikant What’s Cooking? worden gekenmerkt door inflatie. Het Belgische bedrijf heeft de fabrieken aan lagere volumes aangepast om in te spelen op hogere kosten.

“De eerste jaarhelft werd niettegenstaande uitspraken in media omtrent vermeende daling van kosten, in realiteit en ondanks alle inspanningen voor optimale aankoopstrategie, nog steeds gekenmerkt door een forse inflatie van grondstof-, ingrediënten- en energiekosten alsook salariskosten. Deze kostenstijgingen werden op een verantwoorde en transparante manier doorgerekend aan de klanten.”

Dat meldt de Belgische maaltijden- en vleeswarenfabrikant What’s Cooking?, die tot maart door het leven ging als Ter Beke, in het halfjaarbericht aan de beurs. Bij de divisie hartige snacks en vleeswaren is ‘ten opzichte van eind 2022 vooral de voortdurende stijging van de kosten van dierlijke eiwitten een constante factor’. Het bedrijf noemt hier specifiek varkensvlees en daarnaast, maar in mindere mate, tomaten en groenten. Verder stegen de financieringskosten door de hogere rente met € 900.000 met de verwachting dat die zullen blijven stijgen in de tweede jaarhelft. Ook vergde de naamsverandering een niet nader genoemd bedrag, terwijl er ‘niet-relevante’ kosten werden gemaakt voor de uiteindelijk mislukte overname van Stegeman en het Belgische Imperial van het Mexicaanse Stigma.

Bij bereide gerechten liepen de volumes terug

Het 75 jaar oude bedrijf, met in Nederland vestigingen in Aalsmeer, Wijchen, Ridderkerk, Borculo en Almelo, slaagde er wel in de kostenstijgingen uit 2022 vertraagd door te rekenen in de verkoopprijzen. Dat zorgde voor een herstel van de winst na belastingen, die steeg van € 1,5 miljoen vorig jaar naar € 2,4 miljoen nu. De halfjaaromzet ging met 11% omhoog naar € 413 miljoen. Bij bereide gerechten liepen de volumes terug, wat What’s Cooking? toeschrijft aan het niet verlengen van voornamelijk niet-rendabele contracten. De Belgische foodproducent heeft waar mogelijk ‘de bezetting van (tijdelijke) arbeid in de fabrieken beperkt aangepast om gepast in te spelen op de gewijzigde volumes’. “We zetten deze flexibiliteit in arbeid door, in geval van zowel volumedaling als volumestijging. Wisselvalligheid is de nieuwe norm.”

Naamswijziging van Ter Beke naar What’s Cooking?

De naamswijziging van Ter Beke naar het toch wat ingewikkelde What’s Cooking? is volgens CEO Piet Sanders goed ontvangen: “Ik ben blij met de respons die we vanuit de markt gekregen hebben op onze naamswijziging en de aanpassing van onze strategie. Naast positieve feedback van onze klanten met wie we steeds meer als partners gaan samenwerken, waren de zeer positieve reacties van onze medewerkers een mooie bevestiging.” Hij kondigt verder aan dat What’s Cooking? in het laatste kwartaal van dit jaar en begin 2024 nieuwe plantaardige producten in de markt zal zetten, te beginnen met de categorie ‘vleeswaren en snacks’ gevolgd door de maaltijden.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin