Doorgaan naar artikel

Franse zuivelreus Lactalis weer gegroeid

Lactalis, nu al het grootste zuivelbedrijf ter wereld, heeft vorig jaar de omzet met weten op te voeren tot ruim € 28 miljard.

Lactalis is het grootste zuivelbedrijf ter wereld. Foto: Twan Wiermans premium

Lactalis is het grootste zuivelbedrijf ter wereld. Foto: Twan Wiermans

Lactalis, nu al het grootste zuivelbedrijf ter wereld, heeft vorig jaar de omzet weten op te voeren tot ruim € 28 miljard.

De groei van de Franse zuivelreus komt grotendeels van overname. Onder andere van Leerdammer, maar ook van hogere winkelprijzen voor zuivel. Lactalis wil voorlopig niet weten van een verlaging van die prijzen en weerstaat daarmee grote druk van zowel de grote klanten als de regering.

Boeren blijven steunen

‘’We maken onze producten graag goedkoper. Dat is in ons belang, dan verkopen we meer. Maar de economische indicatoren staan het niet toe. Energie is 60% in prijs gestegen, de lonen zijn 10% hoger en onze marge is teruggezakt naar 1,36%. We hebben de keus gemaakt om onze boeren te blijven steunen. Willen we onze landbouw verzwakken door te lage prijzen te rekenen?” zegt directeur communicatie Christophe Piednoël in reactie op een dringend verzoek van minister voor economische zaken Bruno le Maire om de prijsonderhandelingen tussen foodbedrijven en de grote winkeliers open te breken teneinde de koopkracht wat op te vijzelen.

Je hoeft maar naar onze cijfers te kijken om te zien dat het niet anders kan

Piednoël schuift waarschuwingen van grote supermarkten, zoals recent Système U, dat ze producten van Lactalis dan gaan weigeren opzij: ‘’Het wordt op zijn vroegst eind dit jaar voordat we over prijsverlagingen kunnen gaan denken. We willen best terug naar de onderhandelingstafel maar dan om uit te leggen dat we vasthouden aan de melkprijs.”

Geduld hebben

‘’Je hoeft maar naar onze cijfers te kijken om te zien dat het niet anders kan,” zegt topman Emmanuel Besnier zelf. Lactalis heeft vorig jaar een nieuw omzetrecord van ruim € 28,3 miljard neergezet. Het wereldwijd actieve zuivelbedrijf heeft daarmee Danone onttroond als grootste agrifood onderneming in Frankrijk zelf. Het staat nu 10e op de ranglijst van foodfabrikanten in de wereld. Recente grote overnames, naast Leerdammer ook de Noord-Amerikaanse kaasactiviteiten van Kraft Heinz, hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de omzetgroei van 28%. Maar de nettowinst kwam 14% lager uit op € 384 miljoen. Dat leidt tot de al genoemde marge van 1,36% vergeleken met 2,02% in 2021. ‘’We zijn niet in staat geweest de inflatie van onze kosten volledig terug te halen,” zegt Besnier die na jaren geheimzinnigheid nu zelf de jaarcijfers toelicht. ‘’Als we de crisis achter ons hebben gelaten en de inflatie weer daalt, dan moeten we doorgaan met het herstel van de toegevoegde waarde van onze producten. Onze klanten moeten dus geduld hebben.”

Een van de beste betalers

Lactalis wijst er daarbij trots op dat het de melkvergoeding voor ‘haar’ boeren afgelopen jaar met 25% heeft verhoogd.  Daarmee behoort Lactalis tegenwoordig tot de beste betalers in de Franse zuivelwereld. De vroeger regelmatig oplaaiende kritiek van veehouders dat Lactalis hen onderbetaalt, is dan ook al tijden verstomd. ‘’We betalen flink boven de concurrentie-omgeving, wat onze melkleveranciers in staat heeft gesteld hun kosteninflatie te absorberen.” Het zuivelbedrijf investeerde daarnaast € 750 miljoen in modernisering van haar fabrieken waarvan € 200 miljoen voor directe milieuverbeteringen. Bij dat alles blijft één ding onveranderd: op de vele merkproducten als Président boter of camembert, Galbani mozarella of nu ook Leerdammer zal je nooit de naam Lactalis zien.

Lees ook: Franse zuivelgigant Lactalis stapt toch in plantaardig

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin