Skip to content

Fransen schoppen rel over verpakking camembert

Makers van camembert – en vele liefhebbers van die Franse kaas – protesteren hevig tegen komende EU-regels voor recyclebare verpakkingen.

Updated on:
Achtergrond
Sustainable food
verpakking camembert premium

Voor het materiaal waar camembert en nog enkele andere typische Franse kazen in worden verpakt, bestaat geen recycle methode dus dat zou het einde betekenen. Foto: Canva

Camembert hoort in een doosje gemaakt van hout. Of toch niet? Franse producenten vrezen voor EU-regels die de karakteristieke verpakking van camembert dreigen te verbieden. Die is niet recyclebaar, in tegenstelling tot plastic.

Makers van camembert – en vele liefhebbers van die Franse kaas – protesteren hevig tegen komende Europese regels voor recyclebare verpakkingen die de traditionele ronde houten doosjes voor die traditionele kaas zouden verbieden. “Dit is de bureaucratische idioterie ten top. Zo’n houten doosje, laag in CO2, bio-afbreekbaar, gemaakt in Frankrijk, is beter voor de planeet dan plastic gemaakt van olie uit Saoedi-Arabië, verwerkt in China met kolengestookte elektriciteit en dat uiteindelijk terecht komt in de oceaan”, verwoordt Guillaume Poitrinal, voorzitter van de Franse stichting voor cultureel erfgoed.

Alleen verpakking die recyclebaar is

Het ontwerp-voorstel waar de nieuwe regels in staan, is al een jaar oud. De commotie is nu pas ontstaan, omdat het plan deze weken voor ’t eerst op de agenda is gezet van het Europees Parlement. De Europese Commissie wil in 2030 alle eenmalige verpakkingen verbieden en alleen verpakkingen die recyclebaar zijn, toestaan. Voor het materiaal waar camembert en nog enkele andere typische Franse kazen in worden verpakt, bestaat geen recycle methode. Een inzamelsysteem met vervolgens verwerking opzetten voor een kleine afvalstroom is ook onhaalbaar. Wat erger is, zoals Poitrinal al aangeeft, is dat de doosjes vervangen worden door plastic.

Druk maken over camembert en het houten doosje

Dat Brussel zoiets typisch Frans wilde verbieden, is bij veel Fransen in het verkeerde keelgat geschoten. “Als we Europa belachelijk willen maken vlak voordat er Europese verkiezingen komen, laten we ons dan vooral druk gaan maken over camembert en de houten verpakkingen”, aldus staatssecretaris voor Europese zaken Laurence Boone. Hij waarschuwde ook dat de gewraakte regel de makers van traditionele camembert de das om zou doen waarmee 2.000 banen worden bedreigd. Dat komt doordat de houten verpakking essentieel is om de kaas te laten zweten.

Aardig detail: de voedselrel werd ook opgepakt door de Britse media die er mooie koppen bij bedachten als ‘French cheesed of’ ofwel Fransen zwaar gepikeerd of ‘France kicks up a stink’ wat nauwelijks te vertalen is.

Traditionele verpakking mag niet bedreigd worden

Franse leden van het EP hebben een amendement ingediend om camembert en andere ambachtelijke kazen vrij te stellen. Dat gaat dan ook over Baby Bel met z’n rode was die evenmin recyclebaar is. Maar het gerenommeerde dagblad Le Monde zorgde eind vorige week voor de anticlimax. Sébastien Breton, secretaris-generaal van de organisatie die de ‘erkenningen’ van zuivelproducten, de zogenaamde AOP’s, beheert: “De tekst van de Europese Commissie geeft aan dat producten met een beschermde geografische herkomst uitgezonderd zijn. Camembert is regionaal beschermd, dat moet uit Normandië komen. In het rapport van het Europees Parlement staat ook dat traditionele verpakkingen niet bedreigd mogen worden.” De conclusie van Le Monde is dan ook ‘dat dit een storm in een houten doosje was’.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin