Skip to content

FrieslandCampina laat klachten over ‘duurzame’ palmolie onderzoeken

FrieslandCampina, een van de afnemers van deze ‘duurzame’ palmolie, zegt in reactie in gesprek te gaan met zijn leveranciers.

frieslandcampina palmolie

Palmolie-plantage. Sinds 2019 is First Resources een van FrieslandCampina’s leveranciers. Foto: Canva

Een van de grootste leveranciers van ‘duurzame’ palmolie lijkt zich via schaduwbedrijven alsnog schuldig te maken aan ontbossing. Naast vele andere voedingsbedrijven is ook FrieslandCampina een van de afnemers van deze leverancier.

Een grote gecertificeerde leverancier van ‘duurzame’ palmolie in Indonesië heeft zich via schaduwbedrijven alsnog op grote schaal bezig gehouden met ontbossing voor palmolie. Dat meldt Follow the Money op basis van onderzoek en samenwerking met de journalistieke non-profitorganisatie The Gecko Project en het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ).

FrieslandCampina, een van de afnemers van deze ‘duurzame’ palmolie, zegt in reactie in gesprek te gaan met zijn leveranciers. Ook laat het de klachten onderzoeken door de vertegenwoordiger van het grootste certificeringssysteem voor duurzamere productie van palmolie, de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).

Profileren als duurzame producent van palmolie

Betrokken leverancier, First Resources, sloot zich in 2008 aan bij de RSPO. De onderneming profileert zich sindsdien als duurzame producent van palmolie. Bedrijven die het RSPO-keurmerk gebruiken, geven aan hun plantages niet meer uit te breiden ten koste van het regenwoud en de biodiversiteit. Het keurmerk is in Nederland één van de door Milieu Centraal gekozen topkeurmerken.

First Resources is een van de grootste producenten van palmolie ter wereld. Het Indonesische bedrijf is eigendom van de puissant rijke familie Fangiono. Onderzoekers analyseerden tientallen bedrijfsdocumenten en voerden gesprekken met 14 anonieme medewerkers van First Resources en hieraan gelinkte bedrijven. Op basis van de informatie die dit opleverde, concluderen ze dat First Resources, en andere palmoliebedrijven in handen van de familie, zich op grote schaal schuldig maken aan ontbossing voor palmolie. Het is niet voor het eerst dat deze aantijging wordt gedaan. Eerder ontkende First Resources echter dat er sprake zou zijn van verwevenheid tussen de bedrijven.

FrieslandCampina verwerkt jaarlijks 125.000 ton palmolie

FrieslandCampina verwerkt in zijn zuivelproducten jaarlijks meer dan 125.000 ton palmolie. Sinds 2011 gebruikt de zuivelonderneming hiervoor alleen nog RSPO-gecertificeerde palmolie, ervan uitgaand dat het hier om duurzaam geproduceerde palmolie gaat. Sinds 2019 is First Resources een van FrieslandCampina’s leveranciers. Indien bewezen, is genoemde handelswijze van First Resources volgens de zuivelonderneming onacceptabel. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek en de gesprekken met de leveranciers treft de onderneming gepaste maatregelen.

Het Belgische voedingsbedrijf Vandemoortele gaat al een stap verder en heeft zijn leveranciers gevraagd voorlopig geen palmolie afkomstig van First Resources te leveren. De Vlaamse zakenkrant De Tijd meldt dat dit in ieder geval geldt voor zolang het onderzoek naar de beschuldiging loopt. Mochten de beschuldigingen kloppen dan verbreekt het voedingsmiddelenbedrijf de banden definitief.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin