FrieslandCampina zoekt naar oplossing voor overschrijding sulfaatnorm

30-05 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

FrieslandCampina voert de reststroom van zijn productielocatie in Veghel tijdelijk af naar een extern afvalverwerkingsbedrijf.

Dat zegt een woordvoerder in reactie op een bericht van Pointer over de overschrijding van de sulfaatnorm door de betreffende fabriek. Het gaat volgens de woordvoerder om een ‘kostbare noodoplossing’ zolang er nog geen oplossing is gevonden voor de te hoge sulfaatgehaltes in het afvalwater.

FrieslandCampina produceert in Veghel lactoferrine, een veelgevraagd ingrediënt voor baby- en seniorenvoeding. De productiecapaciteit wordt daarom uitgebreid van 10 naar 70 ton per jaar. De overschrijding van de sulfaatnorm is volgens de woordvoerder geen gevolg van de uitbreiding.

Documenten van provincie Noord-Brabant

Pointer meldt dat de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Veghel dit jaar nog geen maand na de afgifte van een nieuwe vergunning, om sulfaat op het riool te mogen lozen, de normen heeft overschreden. Het platform voor onderzoeksjournalistiek baseert zich op documenten die zijn opgevraagd bij de provincie Noord-Brabant. Een te hoog sulfaatgehalte zou de riolering aantasten. Bovendien zou sulfaat niet door de waterzuivering in Heeswijk-Dinther uit het afvalwater worden gefilterd, waardoor het uiteindelijk in het riviertje de Aa terechtkomt.

Een incident

FrieslandCampina geeft aan dat het om een incident gaat en dat momenteel twee teams van deskundigen naar een oplossing zoeken. Pointer verwijst naar eerdere overschrijdingen van normen, maar volgens de woordvoerder hebben beide zaken niets met elkaar te maken.

Willem Veldman


Beheer