Skip to content

Frituurders in paniek: na corona komt hoge energierekening

Na de coronacrisis worden frituurbedrijven nu hard geraakt door de hoge energieprijzen.

Updated on:
Business
Achtergrond
Frituurinstallaties verbruiken veel energie. Foto: ProFri

Frituurinstallaties verbruiken veel energie. Foto: ProFri

Na de coronacrisis worden frituurbedrijven nu hard geraakt door de hoge energieprijzen. Brancheorganisatie ProFri verwacht de komende jaren veel faillissementen.

De frituurders luiden de noodklok. Na de klap van de coronacrisis worden ze nu hard geraakt door de sterk gestegen energieprijzen. De Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) verwacht dat het aantal faillissementen in de horeca sterk gaat toenemen nu de coronasteunmaatregelen worden afgebouwd.

Verschil tussen bedrijven

De ProFri schat dat 70% van de 5.700 snackbars en cafetaria’s in Nederland hard wordt geraakt door de hogere energiekosten. Volgens de brancheorganisatie kan de energierekening wel een factor drie of vier hoger uitvallen. ProFri-directeur Frans van Rooij zegt dat er wel veel verschil zit tussen de bedrijven. “Het maakt natuurlijk uit of je nog een vast contract hebt tegen een lager tarief of dat een ondernemer nu al de hogere prijs betaalt.”

Frituurders dichter bij woonwijken konden beter inspelen op thuisbezorging

De hogere energierekening komt bovenop de dreun die de coronacrisis al had uitgedeeld aan ondernemers. Ook veel frituurders zijn hard geraakt. Door de lockdowns raakten bedrijven veel inkomsten kwijt. Van Rooij: “Sommige bedrijven konden hierop inspelen door aan huis te gaan bezorgen. Andere bedrijven hadden die mogelijkheden niet of veel minder. Frituurders in een winkelstraat zagen ineens hun klandizie fors teruglopen zonder dat dat gecompenseerd kon worden door thuisbezorging. Dat geldt ook voor frituurders op plekken waar veel toeristen kwamen. Zolang de toeristen weg blijven, zitten deze bedrijven met lage omzetten. Frituurders dichter bij woonwijken konden beter inspelen op thuisbezorging.”

Veel faillissementen

Ook kampen de frituurders met personeelstekorten omdat mensen tijdens de coronacrisis ergens anders zijn gaan werken. De inkoopkosten zijn gestegen. De ondernemers kampen met achterstallige huur en belastingen. En nu zijn daar de torenhoge energiekosten bovenop gekomen. Van Rooij krijgt veel signalen van ondernemers die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Hij verwacht de komende jaren veel faillissementen in de horeca.

De coronasteunmaatregelen hebben veel bedrijven de laatste twee jaar op de been gehouden die anders waren gestopt

“Je zag vóór de coronacrisis dat ieder jaar een flink aantal nieuwe bedrijven in de horeca werd opgericht. Het is niet voor niks dat de gemiddelde omzet in de horeca de laatste jaren is gedaald, ondanks dat de consumentenbestedingen stegen. Veel bedrijven stoppen binnen drie jaar na de oprichting omdat het niet levensvatbaar is. Er zijn te veel horecabedrijven. De coronasteunmaatregelen hebben veel bedrijven de laatste twee jaar op de been gehouden die anders waren gestopt. Ik verwacht daarom een sterke toename van het aantal faillissementen in de horeca als de steunmaatregelen worden beëindigd.”

Horeca Alliantie opgericht

De overheid werkt aan een coronaherstelplan. Van Rooij maakt zich zorgen over de uitvoerbaarheid. “De belastingdienst is niet eens in staat om een btw-aanpassing door te voeren. Hoe moet dat dan met een coronaherstelplan waar honderdduizenden bedrijven gebruik van moeten maken? De ProFri, de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) en het Nederlands Horeca Gilde (NHG) hebben samen de Horeca Alliantie opgericht om te lobbyen in Den Haag voor een goede coronaherstelregeling. Maar wij hebben de indruk dat veel ondernemers buiten de regelingen gaan vallen. We stevenen misschien wel af op een nieuwe overheidsaffaire. We hebben al de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen en de toeslagenaffaire. Daar komt straks een affaire bij over de afhandeling van de coronaschade die ondernemers hebben opgelopen.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin