FruitMasters stopt met veilklok

26-09 | |
De veilklok had vooral betekenis voor de afzet van zachtfruit. Foto: Ronald Hissink
De veilklok had vooral betekenis voor de afzet van zachtfruit. Foto: Ronald Hissink

FruitMasters stopt per 1 januari 2023 met de veilklok.

Daarmee speelt het bedrijf in op ontwikkelingen in de markt. Er komt volgens FruitMasters steeds meer vraag naar klantspecifieke verpakkingen en concepten, die niet meer kunnen worden ingevuld door de klok. Dit betekent dat vooral zachtfruittelers voor andere afzet moeten kiezen.

Veilklok eind dit jaar stilgezet

De veilklok bij FruitMasters leverde in 2021 nog een omzet van € 30 miljoen op, bij een totale omzet van € 282 miljoen. De veilomzet in 2021 was opnieuw 10% lager dan het jaar ervoor, maar dat kwam ook door hoge prijzen in 2020 door corona. Eind dit jaar wordt de (geprojecteerde) klok in de mijnzaal stilgezet. Alleen in die zaal kon gekocht worden (niet digitaal), waardoor het aantal kopers nog circa twintig bedroeg. Zij kochten als commissionairs wel vaak voor meerdere klanten in.

Afzet van zachtfruit

De veilklok had vooral betekenis voor de afzet van zachtfruit, blijkt uit een rondvraag. Door de lage volumes had de prijsveiling voor hardfruit geen prijszettende functie meer. Bij de zachtfruittelers kwam het besluit als een verrassing. Er lopen gesprekken om voor hen een andere afzetmethode te vinden. In de praktijk komt dat neer op het koppelen aan vaste afnemers via pools of dagprijzen. Ook kopers worden in bemiddelingstrajecten betrokken.

Het fysieke bezoek aan de veiling neemt af

“We kijken met trots en respect naar wat de klok onze coöperatie in bijna 120 jaar heeft gebracht. Maar we zien ook dat we goed moeten luisteren naar de vraag van onze nationale en internationale klanten”, vertelt woordvoerder Tim Kievits. “Het fysieke bezoek aan de veiling neemt af. Het fruitaanbod verplaatst zich van de klok naar commerciële afspraken.”

Noordzij
Wendy Noordzij Freelance redacteur
Meer over


Beheer