Skip to content

Florida verbiedt kweekvlees, producenten willen einde aan desinformatie

Florida verbiedt kweekvlees. Producenten noemen het verbod het inperken van de vrije keuze. Upside Foods start een tegencampagne.

Updated on:
Achtergrond
Eiwittransitie
Florida verbiedt kweekvlees premium

Upside Foods, een van de twee producenten die in de VS kweekvlees mag verkopen, heeft een campagne opgezet om consumenten ervan te overtuigen dat de overheid in Florida een verkeerde keuze heeft gemaakt. - Foto: Upside Foods

De Amerikaanse staat Florida heeft officieel de verkoop en productie van kweekvlees verboden in de staat. Dat stuit op de nodige weerstand van kweekvleesproducenten die het verbod ‘het inperken van de vrije keuze’ noemen.

Op 1 mei 2024 tekende gouverneur Ron DeSantis de wet die kweekvlees verbiedt. Het is hiermee de eerste Amerikaanse staat die daadwerkelijk een streep zet door gecultiveerd vlees. DeSantis: “Ga maar ergens anders heen met nep-labvlees. In Florida doen we dat niet.” De staat wil hiermee de veehouderij beschermen en de ‘integriteit van de Amerikaanse landbouw’. In een verklaring over het verbod schrijft de gouverneur hiermee acties te nemen om het plan om mensen te forceren kweekvlees en insecten te eten van het Wereld Economisch Forum te stoppen.

Op 10 mei ondertekende de gouverneur van Alabama ook het wetsvoorstel om kweekvlees te verbieden. Ook in die staat is het illegaal om gecultiveerd vlees te produceren en te verkopen. Jack Williams, vicepresident van de Senaat Landbouw Comité, herhaalt de woorden van DeSantis: “Ga maar ergens anders heen met je kweekvlees.” De staat heeft wel een uitzondering gemaakt voor het onderwijs en overheidsinstanties zodat ze onderzoek kunnen doen naar kweekvlees.

Verbod ongegrond volgens producent

Amerikaanse kweekvleesbedrijf Upside Foods reageert geschokt op het nieuws. Upside Foods is een van de twee bedrijven dat in de VS kweekvlees mag verkopen. Het bedrijf heeft nu een campagne opgezet om consumenten ervan te overtuigen dat de overheid in Florida een verkeerde keuze heeft gemaakt. “We begrijpen dat kweekvlees misschien niet voor iedereen geschikt is, maar het is frustrerend om te zien hoe een staat zijn deuren sluit voordat ze zelfs maar de kans hebben gehad om het te proeven. Het is alsof je je kippen doodt voordat ze uitkomen,” schrijft het bedrijf in een reactie. Op slechts twee locaties in het land werd kweekvlees verkocht, geen van beide in Florida.

Het bedrijf stelt dat een verbod op kweekvlees de keuze wegneemt om te kiezen wat je eet en dat de argumenten van DeSantis ongegrond zijn. “USDA (het Amerikaanse ministerie van landbouw) en FDA (voedselveiligheidstoezichthouder) hebben vastgesteld dat het veilig is om kweekvlees te eten. Het is veilig.” Upside Foods zegt ook dat het niet te bedoeling is om met vlees te concurreren, maar dat zijn product een aanvulling kan zijn. Het bedrijf is daarom een petitie gestart om een tegengeluid te laten horen.

USDA en FDA hebben vastgesteld dat het veilig is om kweekvlees te eten. Het is veilig

Kweekvlees criminaliseren

Ook andere producenten hebben zorgen. Lou Cooperhouse, oprichter en CEO van BlueNalu, producent van gecultiveerde vis: “Door gecultiveerd vlees, gevogelte en zeevruchten te criminaliseren, onderdrukt dit wetsvoorstel innovatie, beperkt het de keuze van de consument en de principes van de vrije markt, en ondermijnt het de economische groei.” Het Tsjechische Bene Meat schreef een open brief naar DeSantis met eenzelfde boodschap.

Ook bijna veertig investeringsfondsen luiden de noodklok omdat het verbod negatief is voor het imago van Florida. Zij stellen dat er minder onderzoeksinvesteringen binnen zullen komen en ook de investeringen in de biotech zullen opdrogen.

Kweekvlees ter discussie in andere staten

Ook andere Amerikaanse staten bereiden wetten voor om gecultiveerd vlees te verbieden. Arizona en Tennessee wilden mogelijk een soortgelijke wet, maar in die staten sneuvelde het wetsvoorstel uiteindelijk toch.

Amerika aantrekkelijk voor Europese bedrijven

Veel Europese kweekvleesproducenten willen hun producten eerst in Singapore of de VS lanceren, omdat de toelatingsprocedure daar toegankelijker is dan in Europa. Het Nederlandse Meatable volgt ook dit pad. In 2027 hoopt het bedrijf de Amerikaanse markt te betreden.

EU kweekvlees
Hoe denken de verschillende EU-landen over kweekvlees?

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin