Skip to content

Bitterheid veldboon obstakel voor consumentenacceptatie

De universiteit van Helsinki liet deelnemers aan een onderzoek vier ingrediënten gemaakt van veldbonen proeven. De bitterheid is een obstakel.

veldboon smaakonderzoek

De deelnemers aan het Finse onderzoek kregen onder meer veldbonenmeel te proeven. - Foto: Ton Kastermans

De universiteit van Helsinki in Finland onderzocht wat consumenten vinden van veldbooningrediënten. Daaruit bleek dat de bitterheid van vier ingrediënten gemaakt uit veldbonen de consumentenacceptatie verlaagt.

Alle vier de ingrediënten gemaakt uit veldbonen scoren laag op smaak en weinig deelnemers waren bereid de ingrediënten te proberen, concluderen de onderzoekers. De deelnemers kregen veldbonenmeel, twee soorten veldboneneiwitconcentraat en veldboneneiwitisolaat om te proeven. Ze kregen cupjes met 10 tot 15 gram van elk ingrediënt om te beoordelen.

De twee concentraten hebben de laagste score op smaak, terwijl het meel en het isolaat net iets beter scoren. Geen enkel ingrediënt wordt lekker gevonden. Op bereidheid om te gebruiken scoren alle ingrediënten op een schaal van 1 tot 9 gemiddeld een 1.

Geen voorkeur voor veldbooningrediënt

De onderzoekers hebben de 264 deelnemers ondervraagd over hun visie op duurzaamheid, vegetarisme, voedselinnovatie, eetpatronen en getest hoe goed ze konden proeven. De bedoeling was om de relatie tussen een bepaalde visie op deze thema’s te koppelen aan een voorkeur voor een bepaald ingrediënt. De scores van alle veldboneningrediënten zijn te laag en laten geen duidelijk voorkeur voor een van de ingrediënten zien. Het is daardoor niet mogelijk deze koppeling te maken.

Smaak in lijn brengen met consumentenvoorkeur

De bitterheid van de veldboon lijkt de voornaamste oorzaak voor de negatieve scores van de veldbooningrediënten. Deelnemers kregen eerst watermonsters met een bittere en wrange smaak om te testen hoe goed ze smaken kunnen proeven. Deelnemers die goed bitterheid en wrangheid kunnen proeven, geven nog lagere scores aan de bitterste veldbooningrediënten, de concentraten.

De onderzoeker concluderen dat de veldboon een rol kan spelen in de verduurzaming van het voedselsysteem als de smaak in lijn is met consumentenvoorkeuren.

Bekijk ook de video: Vion: Van vlees naar veldboon

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin