Skip to content

Hochwald verwacht bovengemiddelde melkprijs te betalen

Hochwald Foods verwacht dit jaar een melkprijs boven het Duitse gemiddelde uit te betalen. Dat heeft de Duitse zuivelonderneming bekend gemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

Productie Hochwald Foods - Foto: Dirk Guldner

Productie Hochwald Foods - Foto: Dirk Guldner

Hochwald Foods verwacht dit jaar een melkprijs boven het Duitse gemiddelde uit te betalen. Dat heeft de Duitse zuivelonderneming bekend gemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

Afgelopen jaar lag de melkprijs met € 53,10 per 100 kilo (2021: € 36,20) onder het landelijk gemiddelde. Er werd in 2022 voor € 187,5 miljoen geïnvesteerd, ruim € 70 miljoen meer dan in 2021. Zo werd er in oktober een nieuwe fabriek voor houdbare zuivel in gebruik genomen in het Duitse Mechernich.

Record-omzet

Hochwald, met een vestiging in het Friese Bolsward, heeft de omzet in 2022 zien stijgen naar € 1,97 miljard. Dat is een record. De zuivelonderneming verwerkte afgelopen jaar, net als een jaar eerder, een volume van ongeveer 2,17 miljard kilo melk. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met € 19,3 miljoen naar € 127,4 miljoen. De markt was met name in de eerste helft van het jaar gunstig voor producten als poeder en boter, zo geeft CEO Deltlef Latka aan. De melkprijs steeg met € 53,10 per 100 kilo eveneens naar recordhoogte, maar bleef desondanks ongeveer € 1 onder het landelijk gemiddelde.

Elkaar snel opvolgende ups en downs

Afgelopen jaar zag de Duitse zuivelonderneming zich geconfronteerd met elkaar snel opvolgende ups en downs, die doorwerken in 2023. Sinds de zomer van 2021 is er wereldwijd sprake van een dalende melkaanvoer. In combinatie met onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft dit geleid tot een ongekende prijsexplosie op de melkmarkten. Veel sectoren werden getroffen door een sterke inflatie, die op het hoogtepunt meer dan 10% bedroeg. Zuivelproducten in Duitsland werden bijna 20% duurder, terwijl ook internationaal de prijzen stegen.

Groei tot in 2024 getemperd

De economische vooruitzichten wereldwijd zijn begin 2023 licht verbeterd, maar de hoge inflatie zal de groei tot ver in 2024 temperen. Hochwald verwacht als gevolg van hoge prijzen in de EU, in vergelijk met de wereldmarkt, een stijging van de melkaanvoer in de EU. Op basis van de omzetontwikkeling in de eerste maanden van het huidige boekjaar verwacht het bedrijf dat de omzet dit boekjaar onder het niveau van het voorgaande jaar zal liggen. Daarbij geeft Latka aan te verwachten dat het concern in 2023 leden-melkveehouders een bovengemiddelde melkprijs zal betalen. Afgelopen jaar werd de strategie Hochwald 2020 afgerond. De zuivelonderneming focust op afzet van zogenoemde weissen Linie-producten als drinkmelk, yoghurt en kwark op de thuismarkt. Daarnaast wil Hochwald de export naar derde landen verder vergroten. Ook wil de onderneming een inhaalslag maken wat betreft het optimaliseren van de winstgevendheid van vetproducten.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin