Huishoudens kopen minder voedings- en genotmiddelen

21-09 | |
Consumenten bezochten in juli vaker een restaurant. - Foto: ANP
Consumenten bezochten in juli vaker een restaurant. - Foto: ANP

Huishoudens kochten in juli ruim 3% minder voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder. Het totale volume goederen gekocht door huishoudens daalde iets harder, met 3,4%. De totale binnenlandse consumptie (goederen en diensten) nam daarentegen toe met ruim 5%. Consumenten kochten dus meer diensten (zoals het bezoek aan de kapper of restaurant) en minder goederen. Dat blijkt uit cijfers van CBS.

Gecorrigeerd voor prijsveranderingen hebben consumenten bijna 1% minder voedings- en genotmiddelen gekocht. Dat is een minder grote daling dan voorgaande maanden, toen de volumedalingen rond de 5% lagen. De totale consumptie van goederen daalde in juli met 1,2%.

Terwijl het volume daalde, steeg de waarde van de aangekochte voedings- en genotmiddelen wel met 6,3%. Dat kwam door fors hogere prijzen. Ten opzichte van juli 2021 waren de prijzen bijna 10% hoger. Dat is de meest forse stijging in lange tijd. Tegelijkertijd gingen de prijzen voor deze categorie harder omhoog dan bij de hele groep goederen. Daarvan steeg de prijzen met 8,4%.

Consumentenvertrouwen erg laag

De consumptie van huishoudens hangt onder andere samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. CBS bericht ook over het consumentenvertrouwen in september. Consumenten waren deze maand somberder dan in augustus, waardoor voor de vijfde keer dit jaar het laagterecord van het consumentenvertrouwen werd verbroken. Niet eerder waren consumenten zo pessimistisch over het economisch klimaat als in september. Ook de koopbereidheid daalde naar het laagste niveau sinds het begin van de metingen.

Kloosterman
Meer over


Beheer