Doorgaan naar artikel

Ierse voedingsgroep verzamelt mand vol merken

Geüpdatet op:
Bedrijven
Achtergrond
Foto: ANP - Foto: ROMAN PILIPEY

Foto: ANP

Valeo Foods Group is een nog onbekend naam, maar door het overnemen van bekende merken kan dat snel veranderen

Het Ierse voedingsbedrijf Valeo Foods Group maakt een snelle groei door. Dat is te danken aan een onophoudelijke reeks acquisities, waarmee Valeo zowel haar productenpakket als haar geografische spreiding in rap tempo versterkt. De groep kan mogelijk dit boekjaar al een omzet van € 1 miljard behalen.

Chips

De afgelopen maanden kocht Valeo eerst de fabrikant van chips Kettle Foods, die ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Valeo nam Kettle over van de bekende Amerikaanse soepmaker Cambell, telde er € 75 miljoen voor neer en begon er direct te innoveren met de introductie van vegetarische chips. In oktober was al voor een even groot bedrag de puur-Britse maker van de met de Kerstmis onmisbare Christmas Pudding Matthew Walker toegevoegd. Dat bedrijf, Bakery Foods, was tot dan toe eigendom van kippen- en voedingsfabrikant 2Sisters dat ook in Nederland actief is. Samen zijn die aanwinsten goed voor zo’n € 155 miljoen aan omzet waarmee de € 1 miljard in zicht is gekomen.

Valeo is in 2010 opgericht door een aantal investeerders met als doel om in korte tijd een internationaal multi-brand voedingsconcern tot stand te brengen. De strategie luidt dan ook: ‘acquireer, integreer, innoveer en groei’. De Ieren kopen daarbij bijvoorbeeld bedrijven van families, die er mee willen stoppen of van grotere concerns die bepaalde activiteiten afstoten zoals 2Sisters en Campbell. In dat verband wordt Valeo ook gezien als potentiële kandidaat voor koekjesfabrikant Fox Biscuits dat door 2Sisters eveneens in de etalage is gezet.

Kaascrackers en marmelade

De eerste aankoop van tien jaar geleden, die de basis vormde voor het bedrijf, was van twee Ierse merken Batchelor en Origin Foods, die meteen al bij elkaar werden gevoegd. Een jaar later werd de Ierse fabrikant van onder meer kaascrackers en marmelade Jacobs’ Fruitfield ingelijfd. In de jaren daarna volgden onder meer het honingmerk Rowse, popcornfabrikant Kelkin en het weer Ierse Robert Roberts dat onder meer koffie en thee, wijn, pindakaas en gezondheidsvoeding aan het mandje toevoegde.

Bovendien zette Valeo in 2015 de eerste stap op het Europese vasteland met de aankoop van de Italiaanse cake- en koekjesbakker Balconi. Sindsdien is het productenpakket verder uitgebreid met Poppets snoepgoed en met meer koek en pepermunt. Daarmee hebben de Ieren nu in totaal 69 merken in portefeuille die worden verkocht bij meer dan 700 winkelbedrijven in een groot deel van de wereld. De fabrieken in vier landen bieden inmiddels werk aan meer dan 3.000 mensen.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin