Skip to content

Italië verbiedt kweekvlees en vleesnamen voor vervangers

Italië verbiedt zowel kweekvlees als vleesbenamingen op vleesvervangers.

kweekvlees

Foto: Canva

Het Italiaans parlement heeft op 16 november voor een verbod op de productie en verkoop van kweekvlees gestemd. Daarnaast worden vleesbenamingen beschermd.

Italië verbiedt nu officieel de verkoop en de productie van kweekvlees in het land. Ook in het Italiaanse parlement stemt in met de wet die labvlees verbiedt. De Italiaanse regering keurde in maart een wetsvoorstel goed dat het gebruik van in laboratoria geproduceerd voedsel en diervoeder verbiedt. De reden hiervoor is het ‘agrifood-erfgoed’ van het land en ‘de gezondheid van de mens’ beschermen. Landbouwminister Francesco Lollobrigida, lid van Meloni’s partij Fratelli d’Italia, vindt dat kweekvlees ‘de deugdzame relatie verbreekt tussen land en de mens’ die al millennia lang zou bestaan.

Verbieden kweekvlees is ‘moedige maatregel’

In een Facebookbericht schrijft Lollobrigida: “Het verbieden van kweekvlees is een moedige maatregel, aangevraagd door burgers met miljoenen handtekeningen. Wij zijn het eerste land dat dit verbiedt, met alle respect voor de multinationals die hoopten monsterlijke winsten te maken door de banen en de gezondheid van burgers in gevaar te brengen.”

Daarnaast komt er een verbod op vleesbenamingen voor vleesvervangers. Producenten mogen producten niet meer labelen als ‘plantaardige salami’ of ‘vegan hamburger’. Het land heft een boete van € 10.000 tot € 60.000 voor bedrijven die de fout ingaan voor zowel benamingen als de verkoop van in het lab geproduceerd voedsel.

De nationalistische regering van Meloni heeft beloofd het Italiaanse voedsel te beschermen tegen technologische innovaties die als schadelijk worden beschouwd, en heeft het landbouwministerie omgedoopt tot ‘Ministerie van landbouw en voedselsoevereiniteit’.

‘Zinloze wet’

De Italiaanse dierenrechtenorganisatie Oipa noemt de wet ‘zinloos’. Oppositiepartijen beschuldigden Lollobrigida bovendien van het dwarszitten van innovatie. Een pro-Europese partij, +Europa, waarschuwde volgens Italiaanse media bovendien voor een conflict met Brussel, omdat de wet tegen de regels over de interne Europese markt zou indruisen.

Ook non-profitorganisatie The Good Food Institute (GFI) is kritisch op de keuze van Italië. Uit hun rapport over de staat van plantaardige productie blijkt dat Italië de derde grootste markt is voor vleesvervangers van Europa. GFI stelt dan ook dat het Italiaanse bedrijven gaat raken, die nu dure rebranding moeten ondergaan voor hun producten. Daarnaast zegt de organisatie dat stappen als deze misinformatie stimuleert.

De belangenorganisatie voor de Italiaanse landbouw, Coldiretti, bestempelt dierlijke producten uit het lab juist als ‘Frankenstein-vlees’ en is groot voorstander van de wet. Die zou ‘het mediterraanse dieet beschermen’.

Lees ook: Wat is de toekomst van kweekvlees?

Kweekvlees nog niet toegelaten

Italië loopt met de wet vooruit op Europese besluiten. Er is nog geen goedkeuring op de Europese markt voor de verkoop van kweekvlees. De Nederlandse overheid kondigde in juli 2023 echter wel aan kweekvleesproeverijen toe te staan. De Nederlandse bedrijven Mosa Meat en Meatable mogen onder gecontroleerde omstandigheden hun product laten proeven om meer te weten te komen over de ervaringen van consumenten bij het eten van kweekvlees. De proeverijen zullen naar verwachting in het najaar van 2023 van start gaan.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin