Skip to content

Nederlandse overheid staat proeverijen kweekvlees toe

De Nederlandse overheid staat het organiseren van proeverijen voor kweekvlees toe. Dat meldt het ministerie van LNV.

Nieuws
Food
Kweekvlees proeven in Nederland mag

Worstjes van kweekvlees van Meatable. Nederland staat proeverijen van kweekvlees toe. - Foto: Meatable

De Nederlandse overheid staat het organiseren van proeverijen voor kweekvlees toe. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Daarmee is Nederland het eerste land in de Europese Unie waar kweekvlees mag worden geproefd. De betrokken bedrijven willen dit najaar de eerste proeverijen organiseren.

Het ministerie van LNV heeft samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de twee Nederlandse kweekvleesproducenten Mosa Meat en Meatable en HollandBio, de belangenvereniging van biotechnologie bedrijven in Nederland, een zogenoemde Code of Practice opgesteld. In dit document staat de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een proeverij te mogen organiseren.

Dit document helpt bij de beoordeling van de veiligheid van de proeverijen, die door een onafhankelijk comité van experts wordt uitgevoerd. Dit expertcomité, dat moet bestaan uit een toxicoloog, microbioloog, arts en deskundige op het gebied van ethische kwesties, wordt opgezet binnen Stichting Cellulaire Agricultuur Nederland (CAN).

Kweekvlees proeven voor aanvraag markttoelating

De kweekvleesbedrijven willen hun producten eerst aan personen laten proeven voordat ze een markttoelating aanvragen bij de EU. De proeverijen zijn bedoeld om meer te weten te komen over smaak-, geur- en textuurbeleving. De kweekvleesbedrijven willen daarnaast investeerders en media uitnodigen om investeringen op te halen en te werken aan consumentenacceptatie.

De stap om proeverijen mogelijk te maken volgt op de aankondiging van het Nationaal Groeifonds, waarin de regering € 60 miljoen heeft toegezegd voor de ontwikkeling van een ecosysteem voor cellulaire landbouw in Nederland.

Krijn de Nood, CEO van Meatable, en Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat, noemen het een belangrijke stap voor Nederland. De Nood: “Door het proeven van deze producten mogelijk te maken, houden we onze voortrekkersrol in Europa en daarbuiten”.

Lees ook: Daan Luining (Meatable): ‘Kweekvlees is bijzonder, uitleg daarom noodzakelijk’

Motie Tweede Kamer aangenomen

Het toestaan van de proeverijen is een uitvoering van een aangenomen motie van Tweede Kamerleden De Groot en Valstar in 2022. Daarin vroegen de leden om proeverijen onder gecontroleerde omstandigheden toe te staan.

Kweekvlees is een Novel Food. Dat betekent dat de Europese voedselveiligheidsinstantie Efsa het product eerst moet beoordelen op voedselveiligheid. Daarna moet de EU toestemming geven over markttoelating.

Lees ook: Zo wordt de industrie voor kweekvlees langzaam volwassen

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin