Doorgaan naar artikel

Kabinet presenteert plan verduurzaming industrie

verduurzaming industrie

Het kabinet richt zich eerst op de vijf regio’s waar veel industriële bedrijven zijn: Noord-Nederland, het Noordzeekanaalgebied, Rotterdam-Moerdijk, Zeeland-West-Brabant en Chemelot in Limburg. Foto: Canva

Het kabinet presenteert een plan voor de verduurzaming van de industrie. De industrie moet sneller verduurzamen, vindt het kabinet.

Om daarin meer sturend op te treden is een nationaal programma opgesteld door de ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken), Rob Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Op die manier komt er ook meer samenhang tussen de vele initiatieven die er al zijn en die in voorbereiding zijn, is de gedachte.

Door via het programma alle partijen bij elkaar te brengen ‘nemen we sneller betere besluiten en zorgen we dat ze op de juiste manier en in de juiste volgorde worden uitgevoerd’, zegt Adriaansens. Ze wijst erop dat grote bedrijven nu soms wachten met hun plannen en investeringen om te verduurzamen omdat niet duidelijk is of er genoeg netcapaciteit of groene energie beschikbaar is. Tegelijk willen netbeheerders vaak juist eerst weten hoeveel er nodig is om de nieuwe infrastructuur aan te leggen, aldus de minister.

Vijf industriële regio’s

Het kabinet richt zich eerst op de vijf regio’s waar veel industriële bedrijven zijn: Noord-Nederland, het Noordzeekanaalgebied, Rotterdam-Moerdijk, Zeeland-West-Brabant en Chemelot in Limburg. Daar is snel veel winst te behalen met de aanpassingen in de nieuwe netwerken en dat zal naar verwachting weer veel groene bedrijven aantrekken. In die regio’s hebben FrieslandCampina, Cosun en Avebe zich aangesloten als partner.

Voedingsindustrie krijgt later een plan

Voor de industrieën buiten deze gebieden zal een aanpak meer op maat worden uitgewerkt. Het zogenoemde Cluster 6 bestaat uit bedrijven uit negen betrokken sectoren, waaronder de voedingsmiddelenindustrie. Voor deze verspreide bedrijven wordt in samenwerking met de provincie en regionale netbeheerders gekeken naar een aangescherpte Cluster Energiestrategie (CES) per provincie.

Medeauteur: Alieke Hilhorst

Beheer
WP Admin