Doorgaan naar artikel

Kamer wil meer draagvlak voor nieuwe veredelingstechniek

VVD-Kamerlid Arne Weverling. - Foto: Roel Dijkstra

VVD-Kamerlid Arne Weverling. - Foto: Roel Dijkstra

De Tweede Kamer vindt dat het kabinet meer moet doen om draagvlak te verwerven voor nieuwe veredelingstechnologieën in Europa.

Een motie van VVD‘er Arne Weverling, om samen met andere landen een Europese conferentie te houden over nieuwe vormen van biotechnologie kreeg dinsdag 1 december steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer.

Regelgeving genetische modificatie dateert van 1998

De bestaande Europese regelgeving voor genetische modificatie dateert van 1998. Dee regels zijn gebaseerd op de toen bestaande technieken. Ondertussen zijn verfijnder technieken ontwikkeld, die binnen de soort tot een aanmerkelijke versnelling van veredeling kunnen leiden.

De Europese rechter heeft echter geoordeeld dat die nieuwe technieken langs dezelfde strenge toelatingseisen moeten worden beoordeeld als de oude vormen van genetische modificatie.

Belemmering voor Crispr-Cas

De Kamer stelt dat de oude regelgeving zeer belemmerend en beperkend is voor technieken als Crispr-Cas. In de motie stelt Weverling dat dat biotechnologische technieken en veredeling onmisbaar zijn om de doelen voor duurzame voedselproductie te bereiken. Samen met gelijkgestemde landen als Duitsland, Spanje, Denemarken, Estland en Zweden zou het kabinet moeten werken aan een breder draagvlak voor een herziening en versoepeling van de bestaande Europese regelgeving.

Lees ook: Strenge biotech-regels schaden boer

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin