Doorgaan naar artikel

Maatstaf voor allergeniciteit nieuwe eiwitbronnen

De introductie van nieuwe eiwitbronnen kan leiden tot nieuwe allergieën voor voedsel.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Door de groeiende wereldbevolking en eiwitconsumptie neemt de vraag naar nieuwe duurzame eiwitbronnen voor voeding toe, zoals insecten. Foto: Canva premium

Door de groeiende wereldbevolking en eiwitconsumptie neemt de vraag naar nieuwe duurzame eiwitbronnen voor voeding toe, zoals insecten. Foto: Canva

Met de juiste maatstaf – het vermogen van eiwit om antistoffen op te wekken – is het nauwkeurig meetbaar of nieuwe eiwitbronnen allergische reacties bij mensen veroorzaken.

Dat blijkt uit het onderzoek van Mark Smits van de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht, die hiermee woensdag hoopt te promoveren. Deze uitkomsten kunnen voedingsmiddelenproducenten helpen bij het maken van gezonde producten. Door de groeiende wereldbevolking en eiwitconsumptie neemt de vraag naar nieuwe duurzame eiwitbronnen voor voeding toe, zoals insecten. Deze zijn voedzaam, minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld vlees en vrij eenvoudig te kweken.

Nieuwe allergieën voor voedsel

De introductie van nieuwe eiwitbronnen kan echter leiden tot nieuwe gevoeligheden of allergieën voor voedsel. Dat maakt een juiste beoordeling van de allergeniciteit van nieuwe eiwitten van belang. Om die beoordeling te kunnen maken, is het van belang dat bij de beoordeling van nieuwe eiwitten eenzelfde maatstaf wordt gebruikt. Regelgevers moeten beslissen welke dat moet zijn om de ontwikkeling van methoden richting te geven, geeft Smits aan.

Zijn onderzoek toont dus aan dat het vermogen van een eiwit om antistoffen in ons lichaam op te wekken een effectieve maatstaf is. Om de beoordeling wat eenvoudiger te maken is in het onderzoek een stappenplan gemaakt waarmee regelgevers acceptatie- of afwijzingscriteria kunnen vaststellen voor nieuwe voedseleiwitten.

Vertering en opname van een eiwit

Uit het onderzoeksdeel waarin is gekeken of bepaalde testmethoden kunnen worden gebruikt en verbeterd, bleek dat de genexpressie van bloedcellen die aan eiwitten worden blootgesteld in dit verband mogelijk soelaas bieden. Daarnaast heeft Smits ook geconstateerd dat de vertering en de opname van een eiwit de allergeniciteit kan beïnvloeden. Hiermee moet rekening gehouden worden bij de ontwikkeling van methoden die allergeniciteit kunnen beoordelen.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin