Skip to content

Marcel Kers (PlantLab): ‘Indoor farming heeft té veel voordelen’

Updated on:
Interview
Agri
Sustainable food
Marcel Kers bij een van de PlantLab-onderzoekscellen op locatie De Gruyter Fabriek in Den Bosch. - Foto's: Van Assendelft Fotografie premium

Marcel Kers bij een van de PlantLab-onderzoekscellen op locatie De Gruyter Fabriek in Den Bosch. - Foto's: Van Assendelft Fotografie

Indoor farming, dat is volgens menig teler een hype. Een ledcel kan niet tippen aan de efficiëntie en teelttechniek in een kas. En nu energie en kapitaal niet meer spotgoedkoop zijn, lijkt de doorbraak verder dan ooit. Marcel Kers van PlantLab kent de verschillende open, bedekte en indoor teelten goed genoeg om deze denktrant te begrijpen én te weerleggen.

Elf jaar geleden nog verklaarden Wageningse plantwetenschappers de plantjes, die moesten groeien met alleen maar de beperkte hoeveelheid kunstlicht van de indoor farm van PlantLab, voor dood. “Het kón niet, zeiden ze. Maar wij bewezen toen al dat het wél kon.”

Geteeld in Amsterdam, Indianapolis en Nassau

Marcel Kers was er al die tijd bij. Vanaf de eerste door hun zelf ontwikkelde teelt-klimaatcel in een schuur in Sassenheim tot nu. Officieel ging PlantLab in 2009 van start met een onderzoeksfaciliteit van 200 vierkante meter bij HAS Den Bosch. In 2014 opende de toen nog kersverse koning Willem Alexander het PlantLab onderzoekscentrum en kantoor in de De Gruyter Fabriek in ’s-Hertogenbosch. En anno 2022 wordt er geteeld in Amsterdam, in Indianapolis in de VS en in Nassau op de Bahama’s, met plannen voor nog veel meer.

En toch is er scepsis over indoor farming. Waar blijft de doorbraak naar grootschaliger productie?

“Indoor farming bestaat pas vijftien jaar. Vergelijk het met de mobiele telefoon. Vijftien jaar na de marktintroductie daarvan zag de gemiddelde Nederlander desgevraagd het nut van een mobieltje nog totaal niet in. Toen kwam de Nokia. De oudere mensen onder ons kennen hem nog. En kijk wat we nú allemaal doen met onze huidige smartphone, je kunt er zelfs nog steeds mee bellen. Wij staan nu met indoor farming waar de mobiele telefoon in 1998 stond, toen dus bijna niemand het nut en commerciële belang van een mobiele telefoon inzag. Dat gaat de telefoon alleen ver voorbij.”

Lees het volledige interview met Marcel Kers hier

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin