Meeste CO2-besparing bij directe consumptie insecten

28-09-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Insecteneiwit heeft het grootste potentieel om de CO2-voetafdruk van voedsel te verkleinen wanneer insecten direct als voedsel worden geconsumeerd. Die insecten moeten dan gevoerd worden met reststromen om het grootste effect te hebben.

Dat is de conclusie van een wetenschappelijke studie door onderzoekers van de Universiteit van Helsinki en LUT Universiteit in Finland.

De onderzoekers onderzochten verschillende productiewijzes van eiwit:

  • kippen gevoerd met soja;
  • kippen gevoerd met insecten gekweekt op industrieel samengesteld voer;
  • kippen gevoerd met insecten gekweekt op reststromen;
  • insecten gekweekt op industrieel samengesteld voer en op reststromen.

De productiemethode met de minste impact was die wanneer insecten gevoerd werden met reststromen voor humane consumptie.

Productie insecten voor voer nog niet efficiënt genoeg

Niet in alle gevallen was de kweek van insecten de meest duurzame optie. Afhankelijk van de productielocatie en de gebruikte insectensoort, kan de CO2-afdruk van insecteneiwit groter zijn dan van vleeskuikeneiwit. Zelfs als insecten worden gebruikt voor directe menselijke consumptie. Kippen die gevoerd werden met soja hadden een kleinere voetafdruk dan kippen die werden gevoerd met insecten gekweekt op industrieel voer.

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat de huidige methoden voor insectenproductie voor voer nog niet efficiënt genoeg zijn om significant bij te dragen aan vermindering van de CO2-uitstoot van de Europese voedselconsumptie. Er liggen volgens hen dan ook onbenutte kansen in het gebruik van reststromen voor het kweken van insecten.

Kloosterman


Beheer