Skip to content

Milcobel telt meer Franse leden

Milcobel is op zoek naar 100 miljoen kilo extra melk voor groei van de mozzarellaproductie in Langemark.

Updated on:
Business
Nieuws
Milcobel Frankrijk

Foto: Peter Roek

Milcobel is op zoek naar 100 miljoen kilo extra melk voor groei van de mozzarellaproductie in Langemark.

Het aantal leden van de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel in Frankrijk is dit jaar dan ook met zeven gegroeid naar vijftig. Dat zegt directeur Milk & Farms Tom Schiettecat in gesprek met Vilt. Ook in België heeft de Belgische zuivelcoöperatie nieuwe leden geworven al worden aantallen nog niet genoemd.

Nu zoekt de onderneming zo’n 100 nieuwe leden voor de uitbreiding van de mozzarellaproductie in Langemark. “We hebben momenteel twee lijnen en zouden in functie van de potentiële vraag de tweede lijn kunnen uitbreiden of een derde lijn bijplaatsen”, aldus de directeur Milk & Farms. “Voor deze investering vormt de aanvoer van extra ledenmelk de beste basis.” Afgelopen jaar verwerkte Milcobel zo’n 1,4 miljard kilo melk, net als in 2021. Dit jaar verwacht de onderneming op een zelfde volume uit te komen.

Feniks-programma

Milcobel heeft om extra leden te werven onder meer twee extra buitendienstmedewerkers aangetrokken. Zij informeren melkveehouders over de ontwikkeling van Milcobel en het Feniks-programma, een programma met focus op het verlagen van de kosten en het maximaliseren van de toegevoegde waarde van Milcobels zuivelproductie. Schiettecat noemt als voorbeeld de samenwerking met Arla voor de uitwisseling van hoogwaardige weistromen wat leidt tot een plus op Milcobels melkprijs. Naast extra werving heeft Milcobel ook de toetredingsvoorwaarden versoepeld. Hierdoor is het vooral voor jonge boeren aantrekkelijker om zich bij de coöperatie aan te melden.

Felle concurrentie met andere zuivelbedrijven

Milcobel ging van 1.800 leden in 2022 naar 1.700 leden nu. Dit is vooral een gevolg van leden die in 2021 hun lidmaatschap hebben opgezegd. Er was volgens Schiettecat sprake van felle concurrentie met andere zuivelbedrijven. In 2022, toen Milcobel tot de beste betalende zuivelbedrijven van Europa behoorde, is het aantal uittreders volgens hem beperkt gebleven.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin