Skip to content

MilkBE lanceert nieuwe Duurzaamheidsmonitor

Brancheorganisatie MilkBE heeft een nieuwe Duurzaamheidsmonitor gelanceerd om het verzamelen van duurzaamheidsprestaties op melkveebedrijven in Vlaanderen te vereenvoudigen.

Updated on:
Nieuws
Agri
Sustainable food
MilkBE duurzaamheismonitor

De duurzaamheidsprestaties zijn ondergebracht in 9 thema’s: dierengezondheid, dierenwelzijn, milieu, diervoeding, water en bodem, socio-economische duurzaamheid, energie, klimaat en Convenant Enterische Emissies. Foto: Mark Pasveer

Brancheorganisatie MilkBE heeft een nieuwe Duurzaamheidsmonitor gelanceerd om het verzamelen van duurzaamheidsprestaties op melkveebedrijven in Vlaanderen te vereenvoudigen.

Met een nieuwe DigiMilk-applicatie is het voor melkveehouders eenvoudiger hun duurzaamheidsprestaties te monitoren en indien gewenst te communiceren met derden, bijvoorbeeld om in aanmerking te komen voor een duurzaamheidspremie.

Meer dan 70 duurzaamheidsinspanningen worden gemonitord. De duurzaamheidsprestaties zijn ondergebracht in 9 thema’s: dierengezondheid, dierenwelzijn, milieu, diervoeding, water en bodem, socio-economische duurzaamheid, energie, klimaat en Convenant Enterische Emissies. Deze aanpak leidt volgens de brancheorganisatie tot het verzamelen van gegevens op een kwantitatievere, frequentere en geborgde manier, met uniforme en sectoraal bepaalde definities en berekeningen.

Automatisch verzamelen van data

De Duurzaamheidsmonitor beperkt de administratieve rompslomp van de melkveehouder door volop in te zetten op het automatisch verzamelen van data. Die data zijn afkomstig uit bestaande databanken waaronder de Vlaamse Overheid, Diergezondheidszorg Vlaanderen en MCC. Daarnaast wordt de monitor aangevuld met gegevens uit de driejaarlijkse IKM-audit en met gegevens die de melkveehouders zelf kan invullen. Deze gegevens worden volgens de brancheorganisatie alleen met expliciete toestemming van de melkveehouder zelf gedeeld.

Meest recente inspanningen op vlak van duurzaamheid

De melkveehouder kan al zijn duurzaamheidsgegevens terugvinden op een digitaal dashboard. De gegevens kunnen continu worden geactualiseerd. Op die manier kan de melkveehouder steeds zijn meest recente inspanningen op het vlak van duurzaamheid aantonen. Daarnaast kan hij of zij zich ook vergelijken met het Vlaamse sectorgemiddelde. De brancheorganisatie introduceert de nieuwe monitor in samenwerking met Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) en Integrale Kwaliteitszorg Melk (IKM).

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin