Minister Jetten: geen taboe op minder vlees eten voor het klimaat

01-11 | |
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie: "In de eiwitstrategie komt ook een percentage te staan van de verdeling plantaardig en dierlijk eiwit in het consumentendieet." - Foto: ANP
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie: "In de eiwitstrategie komt ook een percentage te staan van de verdeling plantaardig en dierlijk eiwit in het consumentendieet." - Foto: ANP

Er ligt geen taboe op het stimuleren van minder vlees eten om klimaatverandering tegen te gaan. Dat zegt Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.

Deze week heeft zijn ministerie omgedoopt tot de Nationale Klimaatweek, waarin burgers allerlei tips krijgen om klimaatverandering tegen te gaan in hun dagelijkse leven. Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren miste in de campagne op Instagram de tip om minder vlees te eten. “Dat staat nu ergens in een hoekje van de website weggemoffeld”, aldus de PvdD’er tegen de minister tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Teunissen noemt dit een gemiste kans.

Eiwitstrategie

Jetten vindt de constatering dat deze tip is ‘weggemoffeld’ niet terecht en zegt dat er nadrukkelijk geen taboe ligt op het eten van minder vlees voor het klimaat. In vervolgcampagnes, waarin mensen worden gestimuleerd om klimaatbewuster te leven, zal dan ook aandacht zijn voor de rol van voedsel. “Daaraan wordt nu ook al gewerkt in de eitwitstrategie. Hiervoor is ook een taak weggelegd voor de minister van Landbouw, die daar verder invulling aan geeft.”

Binnen die eiwitstrategie werkt de overheid ook aan een verandering van de verhouding plantaardig en dierlijk eiwit in het consumentendieet (van 60:40 naar 50:50), aldus Jetten. Theunissen is blij dat de minister dit wil doen, maar wat haar betreft mag de minister die boodschap nog duidelijker uitdragen naar de buitenwereld.

SP: ‘Minister slaat de plank mis’

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat minister Jetten met deze klimaatweek de plank misslaat. “Je krijgt mensen niet warm voor het klimaat door ze te zeggen dat ze koud moeten douchen”, constateert ze. Wat de SP’er betreft moet de aandacht juist gaan naar de grote bedrijven die veel CO2 en andere broeikasgassen uitstoten. Jetten benadrukt dat de aanpak van industrie en energiebedrijven een belangrijk deel van het nationale klimaatbeleid is. “Deze nationale klimaatweek is bedoeld om mensen te inspireren. Het zijn tips van burgers aan elkaar hoe ze meer kunnen doen voor het klimaat.”

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

van Rooijen


Beheer