Doorgaan naar artikel

Nederlanders eten halve kilo minder vlees met name door inflatie

De consumptie van vlees en vleeswaar ligt op het laagste niveau sinds de start van de meting, meldt Wageningen Economic Research (WEcR).

Nieuws
Food
consumptie van vlees

De daling wordt veroorzaakt door verminderde consumptie van voornamelijk rundvlees, maar ook pluimveevlees. Foto: Canva

De consumptie van vlees en vleeswaar ligt op het laagste niveau sinds de start van de meting, meldt Wageningen Economic Research (WEcR). In Nederland werd in 2022 per hoofd van de bevolking 37,5 kilo vlees gegeten.

In 2022 werd er 75 kilo vlees geconsumeerd op basis van karkasgewicht. In 2021 werd er nog 76,1 kilo vlees per hoofd van de bevolking geconsumeerd. Ruwweg de helft van het karkasgewicht belandt volgens de onderzoekers op het bord. Dat betekent dat Nederlanders gemiddeld 37,5 kilo vlees consumeerden in 2022, een halve kilo minder dan in 2021.

Opdrachtgever van het onderzoek, Wakker Dier, omschrijft de daling als ‘historisch’, het is immers het laagste niveau sinds het begin van de meting. De daling wordt veroorzaakt door verminderde consumptie van voornamelijk rundvlees, maar ook pluimveevlees. In totaal werd er 500.185 ton vlees verkocht via supermarkten, een daling van 7% ten opzichte van 2021.

Inflatie dempt vleesverkopen

Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat de afname te wijten is aan de hogere prijzen voor rund- en pluimveevlees. In de retail nam de verkoop van rundvlees met bijna 17% af en pluimveevlees met 6%. De consumptie van varkensvlees veranderde in vergelijking significant minder (-2%) en die categorie werd minder onderhevig aan de prijsstijgingen ten opzichte van rund- en pluimveevlees. Gemiddeld stegen de prijzen van vlees met 17%, blijkt uit cijfers van het CBS. De consumptie van varkensvlees of andere vleessoorten is niet stegen, dus de dalende consumptie kan ook verklaard worden door het aantal consumenten wat minder of geen vlees meer eet.

Karkasgewicht

De rekenmethode van WEcR is gebaseerd op het karkasgewicht dat de slachterijen verlaat. Dit laat dus niet zien of al dit vlees wordt geconsumeerd, of dat een deel ook in de afvalbak belandt. Volgens eerder onderzoek verspillen Nederlanders gemiddeld 7% van hun vlees.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin