Doorgaan naar artikel

Nederlandse consument kan voorlopig nog geen kweekvlees eten

Het kan nog jaren duren voordat Efsa de Europese en Nederlandse consument toestaat om kweekvlees te eten.

kweekvlees nog ver weg voor nederlandse consument

Kweekvleesbedrijven als Meatable en Mosa Meat wijken uit naar Singapore, dat het eten van kweekvlees wel toestaat. - Foto: Meatable

Onlangs heeft het Italiaanse parlement ingestemd met een wet die de verkoop verbiedt van vlees dat in een laboratorium is gekweekt. De ontwikkeling van kweekvlees is echter niet tegen te houden. Zo hebben de autoriteiten in de Verenigde Staten en Singapore de verkoop van kweekvlees al goedgekeurd. Maar in Nederland en de Europese Unie blokkeert de Europese Voedselveiligheidsautoriteit Efsa markttoetreding voorlopig nog.

Het goedkeuringstraject vergt waarschijnlijk nog enkele jaren. Toch zal de Nederlandse consument kweekvlees uiteindelijk wel gaan kopen. Mits de smaak goed is, de prijs vergelijkbaar met gewoon vlees en de productie ervan duurzaam is.

De Italiaanse regering voorziet problemen voor de volksgezondheid bij de toelating van kweekvlees. Daarnaast kan kweekvlees een bedreiging vormen voor de grote Italiaanse veeteeltsector. Ook de Europese Commissie ziet beren op de weg, zoals langetermijneffecten, bijwerkingen en kiest daarom voor een strenge beoordeling.

Kweekvlees in EU Novel Food

Europa beoordeelt kweekvlees als voedingsmiddel dat niet eerder binnen de Europese Unie als voeding is verkocht, ook wel Novel food genoemd. Door het strenge goedkeuringskader kan markttoelating in Europa nog jaren duren.

Voor Singapore en de Verenigde Staten is kweekvlees geen Novel food. Daar staat kweekvlees al op de menukaart. Het is logisch dat Nederlandse start-ups van kweekvlees zoals Meatable en Mosa uitwijken naar Singapore, dat ander beleid hanteert voor voedselinnovaties.

Alternatieven als kweekvlees nodig om aan vraag naar eiwit te voldoen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een kwart van onze bevolking open zegt te staan voor kweekvlees. De komende decennia zal kweekvlees nog een nichemarkt blijven van enkele procenten. Omdat de vraag naar eiwitten door stijging van welvaart en wereldbevolking blijft toenemen, zijn alternatieven zoals kweekvlees wel nodig om aan de vraag te voldoen.

Bedrijven moeten veel geld en tijd investeren om de consument enthousiast te krijgen voor kweekvlees. Een opschaling van de productie is nodig voor een concurrerende prijs. Ook is veel geld nodig om de productie klimaatvriendelijker te krijgen.

Snel delen

De Miljoenennota, die vorige week is gepresenteerd door de regering, biedt het bedrijfsleven weinig steun, constateert Ceel Elemans, Sector Banker Food bij ING. Foto: ING
Ceel Elemans

Sector specialist Food bij ING Sector Banking

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin