Skip to content

Nieuwe eiwit-doorbraak op komst

Vleesvervangers op basis van soja is stap 1. Maar eiwit van microben en schimmels wordt de echte gamechanger.

Updated on:
Commentaar
Eiwittransitie
Foto: Canva/ Neirfy premium

Foto: Canva/ Neirfy

Vleesvervangers op basis van soja is stap 1. Maar eiwit van microben en schimmels wordt de echte gamechanger.

Vleesvervangers hebben in een paar jaar tijd een enorme opmars gemaakt. Het succes van De Vegetarische Slager met zijn imitatievlees van soja heeft breed navolging gekregen. Elke zichzelf respecterende voedselproducent heeft zich op deze markt gestort, zodat de winkelschappen nu vol liggen met burgers van allerlei merken. Als dat maar goed gaat. Prijsconcurrentie kan bijna niet uitblijven en dan gaat de lol er snel af.

Schimmels en bacterieculturen

Intussen heeft een mogelijk interessanter ontwikkeling vaart gekregen: volwaardige eiwitten gemaakt met schimmels en bacterieculturen. In Denemarken bouwt het Israëlische bedrijf Remilk nu een fabriek voor productie van melkeiwit met behulp van microben. Net als bij schimmeleiwit (mycoproteïne) neemt in dit model een micro-organisme de rol over die vee vervult in de traditionele voedingsketen: het maakt eiwit uit plantaardige grondstoffen. Het is daarmee ook wezenlijk anders dan het bewerken van soja tot sojaburgers enerzijds en kweekvlees (dierlijk product zonder dier) anderzijds. Een soort van derde weg.

In potentie efficiënter

De afgelopen jaren hebben verschillende bedrijven hieraan gewerkt. De concepten zijn er, het is nu vooral een kwestie van opschalen en uitrollen. De mogelijke voordelen zijn groot. Microvee is in potentie efficiënter dan echt vee en heeft geen last van een aantal problemen die de veehouderij wel heeft, denk vooral aan kwesties rond dierenwelzijn. Maar vooral ook zijn het goed beheersbare processen die op den duur efficiënte en grootschalige productie mogelijk maken. Dus een lage voetafdruk en vooral: lage kosten.

In tal van voedingsproducten zijn nu dierlijke eiwitten verwerkt die zich prima laten vervangen door myco- of microbeneiwit. En als daar naast een morele een puur economische drijfveer bij komt, dan kon dat wel eens heel groot worden.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin