Skip to content

Oekraïne hekelt bedrijven actief in Rusland, ook ING en Unilever

Unilever, Rotterdam. het bedrijf prijkt op de lijst die de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op Twitter deelde. - Foto: ANP

Unilever, Rotterdam. het bedrijf prijkt op de lijst die de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op Twitter deelde. - Foto: ANP

In dit artikel

Internationale bedrijven die blijven opereren in Rusland “financieren rechtstreeks Russische oorlogsmisdaden en genocide in Oekraïne”, meldt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op Twitter.

“Ik herhaal mijn oproep aan hun klanten en partners om deze merken te boycotten totdat ze stoppen met het maken van bloedwinsten en zich terugtrekken uit Rusland.”

Hij publiceerde daarbij een top 50-lijst van Europese en Amerikaanse bedrijven die volgens hem nog altijd in Rusland actief zijn.

Foodbedrijven

Daar staan onder andere de Nederlandse financiële concerns op, zoals Aegon en ING, zorgtechnologieconcern Philips en levensmiddelenproducent Unilever. Ook farmaceuten als Pfizer, AstraZeneca en Novartis worden genoemd. Bedrijven als grondstoffenhandelaar Glencore, voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz en zuivelfabrikant Danone en energiebedrijf Engie prijken eveneens op de lijst.

Een woordvoerster van Unilever verwijst naar een eerdere verklaring van het bedrijf van afgelopen maart. Toen gaf het concern aan dat alle import en export van producten in en uit Rusland was stopgezet. “We zullen niet verder investeren in het land en we zullen ook niet profiteren van onze aanwezigheid in Rusland”, stelde het concern. Wel gaat Unilever door met het leveren van “dagelijkse essentiële voedsel- en hygiëneproducten gemaakt in Rusland aan mensen in het land”.

ING

ING is zijn activiteiten in Rusland aan het afbouwen. “Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben wij aangegeven dat we geen nieuwe zaken meer doen met Russische klanten. Onze hoofdactiviteit is het verstrekken van leningen en bij kredietverlening heeft de bank het geld al aan de klant verstrekt. Onze activiteit in Rusland neemt verder af naarmate de leningen worden terugbetaald”, legt een woordvoerder uit.

Volgens hem heeft ING nu nog zo’n 3,8 miljard euro uitstaan in Rusland. Dat is 2,9 miljard, ofwel 43 procent, minder dan eind februari.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin