Skip to content

Schumacher wast handen in onschuld

Topman Hein Schumacher van het Britse was- en levensmiddelenconcern Unilever noemt het voortzetten van de activiteiten in Rusland de minst slechte optie.

Schumacher Unilever

Hein Schumacher, topman bij Unilever.

Topman Hein Schumacher van het Britse was- en levensmiddelenconcern Unilever noemt het voortzetten van de activiteiten in Rusland de minst slechte optie.

Daarmee spekt Unilever de Russische oorlogskas. Dat niet alleen, Unilever is ook verplicht medewerkers beschikbaar te stellen voor de Russische dienstplicht als Poetin daarom vraagt. Dat laatste is onverenigbaar met het personeelsbeleid van Unilever. Het concern zegt wereldwijd de veiligheid en welzijn van zijn werknemers te garanderen. Het concern klopt zich op de borst met het zogenoemde Medewerkers Assistentie Programma. “Wat onze beveiligingsaanpak betreft, deze wordt regelmatig herzien en waar we risico’s zien ontstaan, zullen beveiligingsmaatregelen worden genomen”, claimt Unilever.

Hoe gaat Unilever de veiligheid van die mensen waarborgen?

Dat is onmogelijk als je je moet houden aan de Russische dienstplicht. Toch zegt Unilever dat het zich aan die wet gaat houden. Hoe gaat Unilever de veiligheid van die mensen waarborgen? En de onschuldige burgers in Oekraïne dan? Hebben zij geen recht op veiligheid in de ogen van Unilever?

Ethische principes van Unilever

Unilever kan niet voorkomen dat de eigen mensen naar het front gestuurd worden. Het principe ‘Wij houden ons in elk land aan de wet’, waar Schumacher naar verwijst, is daarmee een holle frase geworden. Met die stelregel kom je een heel eind in de normale wereld, maar is hier te makkelijk. Rusland heeft zich met de invasie in Oekraïne en nu met de systematische bombardementen op graanhavens in dat land buiten de internationale orde en buiten de wet gesteld. Je houden aan de wetten van dat land is niet verenigbaar met de doorgaans zeer ethische principes die Unilever er normaliter op nahoudt.

Op de schandelijst

Oekraïne heeft Unilever op de schandelijst geplaatst. Dat is volkomen terecht. Aan de andere kant is het een duivels dilemma. Op elke beslissing die Unilever in deze situatie neemt, is wel wat aan te merken. Maar het stoppen van elke bijdrage aan een oorlog die zo veel slachtoffers eist moet voor het was- en levensmiddelenconcern een no-brainer zijn. Stoppen met de Russische activiteiten is de enige mogelijkheid.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin