Skip to content

GEA en Unilever samen in pilot met GEA-mestverrijker

Unilever en GEA slaan de handen ineen voor een pilot met GEA’s mestverrijker ProManure E2950 op vier Nederlandse melkveebedrijven.

Unilever en GEA

Eric Soubeiran, managing director - Klimaat en natuurfonds Unilever (l) en Peter Lauwers, CEO GEA Farm Technologies divisie. Foto: GEA

Unilever en GEA slaan de handen ineen voor een pilot met GEA’s mestverrijker ProManure E2950 op vier Nederlandse melkveebedrijven.

De mestverrijker zou de CO2-footprint van melkveebedrijven tot 30% kunnen verminderen. Gedurende een jaar worden de gegevens van de bedrijven bijgehouden om de impact op de klimaatvoetafdruk te meten. De vier melkveehouders leveren hun melk aan Cono Kaasmakers en deze coöperatie levert de melk door aan Unilever.

Unilevers klimaat en natuurfonds

De GEA Promanure E2950 verrijkt mest met stikstof uit de lucht via gebruik van een plasmatechnologie. GEA stelt dat het systeem de methaanemissies uit mest tijdens de opslag tot een minimum reduceert. Ook zou het mogelijkheden bieden de ammoniakverliezen in de opslag van mest en bij de aanwending in het veld tot wel 95% te verlagen. Bij positieve resultaten willen GEA en Unilever het systeem verder uitrollen.

De pilot wordt gesteund vanuit Unilevers klimaat en natuurfonds. De voedingsmiddelengigant investeert middels dit fonds tot 2030 zo’n € 1 miljard in verduurzaming van de eigen productieketen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin