Doorgaan naar artikel

Olam wil eigen zuivelfabriek in Nieuw-Zeeland

Olam Food Ingredients (OFI) heeft plannen voor een eigen zuivelfabriek in Tokoroa.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Olam Food Ingredients (OFI) heeft plannen voor een eigen zuivelfabriek in Tokoroa, gelegen in de Nieuw-Zeelandse regio Waikato.

OFI wil een eigen sproeidroogtoren bouwen voor de productie van hoogwaardige melkpoederingrediënten voor de export. In een later stadium volgt uitbreiding voor een breder productportfolio. Gedacht moet worden aan ingrediënten voor desserts, bakkerijproducten, dranken en zoetwaren. Volgens de New Zealand Herald hangt aan de fabriek een prijskaartje van meer dan € 60 miljoen. De nieuwe productielocatie biedt 50 tot 60 voltijdsbanen.

13 andere productielocaties in Waikato

Het is opvallend dat OFI kiest voor een eigen fabriek in Waikato. In de regio bevinden zich al 13 productielocaties van andere zuivelondernemingen. Zo telt alleen Fonterra in genoemd gebied al 8 productielocaties. OFI heeft 2 oud-Fonterra-medewerkers aangenomen voor de dagelijkse leiding en het regelen van de melkaanvoer. Plan is om de productielocatie in het derde kwartaal van 2023 in gebruik nemen.

Geen nieuwkomer in Nieuw-Zeelandse zuivel

OFI is onderdeel van de Olam International, een onderneming die wereldwijd actief is in de agrifoodsector. De onderneming is onder meer sterk in cacao, koffie, noten, specerijen en zuivel. Olam International realiseerde in 2020 een omzet van ruim € 30 miljard. Meerderheidsaandeelhouder in de Olam Group is de Singaporese overheid.

Olam is geen nieuwkomer in de Nieuw-Zeelandse zuivel. Zo was de groep tot begin dit jaar nog aandeelhouder in Open Dairy Country, na Fonterra de tweede grootste zuivelspeler in Nieuw-Zeeland. Deze aandelen zijn verkocht.

De plannen voor de nieuwe fabriek wachten nog op goedkeuring van het bureau voor buitenlandse investeringen.Marktdeskundigen verwachten echter geen bezwaren aangezien Olam al 13 jaar actief is in de Nieuw-Zeelandse zuivel.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin