Skip to content

Omzet en verlies groeien bij Oatly

Havermelkproducent Oatly zag zowel zijn omzet als zijn verlies toenemen in het afgelopen kwartaal.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Havermelkproducent Oatly zag zowel zijn omzet als zijn verlies toenemen in het afgelopen kwartaal.

De omzet nam toe van $ 95,3 miljoen tot $ 146,2 miljoen (+53%). Volgens het bedrijf was er een sterke vraag naar havermelk. De groei van de omzet werd echter gedeeltelijk tenietgedaan door effecten van het coronavirus en opstartgerelateerde productievertragingen. Die hadden een impact van $ 12 tot $ 14 miljoen op de verkoop.

Hogere personeelskosten

Om aan de sterke vraag naar havermelk te voldoen, investeerde Oatly veel geld in de uitbreiding van productiecapaciteit, onder andere in uitbreiding van de fabriek in Vlissingen. Maandag 16 augustus presenteerde het plannen om de productielocatie in het Amerikaanse Ogden met 50% te verhogen. In het tweede kwartaal werd 43% meer volume geproduceerd dan vorig jaar.

De expansiedrift is echter niet goedkoop. Het verlies liep in het tweede kwartaal op tot $ 59,1 miljoen, tegenover een verlies van $ 4,8 miljoen vorig jaar. De ebitda (resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen) bedroeg -$ 43,5 miljoen, vergeleken met -$ 7,1 miljoen vorig jaar. Er waren hogere personeelskosten, hogere kosten die verband houden met de opschaling en het zijn van een beursgenoteerd bedrijf.

Beursgenoteerd bedrijf

Het was de eerste keer dat Oatly kwartaalcijfers presenteerde als een beursgenoteerd bedrijf. De havermelkproducent ging afgelopen mei naar de beurs. Hoewel de resultaten over het tweede kwartaal minder goed waren dan beursanalisten hadden voorspeld, was de voorspelling voor het gehele jaar boven verwachting. Oatly verwacht in 2021 $ 690 miljoen omzet te maken. Dat zou 64% meer dan het voorgaande jaar.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin