Skip to content

Ook PVV moet verduurzamen

Ondanks dat Geert Wilders allergisch is voor de term duurzaamheid, zal hij grote stappen moeten zetten in klimaatbeleid.

PVV klimaatbeleid premium

Foto: ANP

Ondanks dat Geert Wilders allergisch is voor de term duurzaamheid, zal hij grote stappen moeten zetten in klimaatbeleid.

Niet omdat hij wil, maar omdat hij moet. Met de verkiezingswinst van de PVV lijken de klimaatplannen van tafel te verdwijnen. Wilders’ standpunt in zijn verkiezingsprogramma is glashelder: “Alle klimaatmaatregelen gaan direct door de shredder.” De verkiezingswinst van de PVV is voor Europese (en vooral linkse) partijen Europa’s nachtmerrie, maar ook Wilders moet voldoen aan de plannen van de Green Deal.

Een streep door het klimaatbeleid

Laat de boeren boeren en de vissers vissen, schrijft de PVV in haar partijprogramma. Het Klimaatakkoord? Dat is volgens de PVV maar een zinloze klimaathobby. En klimaatverandering? We moeten ons niet bang laten maken. Nederland is ten slotte een slim land, vindt Wilders. De PVV pleit voor het niet invoeren van een vlees- en suikertaks, het versoepelen van de stikstofregels en biedt boeren graag een goed toekomstperspectief en een eerlijke prijs. Wilders zet een streep door het klimaatbeleid, maar zet Nederlanders hierdoor weer op 1 (dat vindt hij althans zelf).

Wilders’ plannen lijnrecht tegenover Green Deal

Ondanks dat geen enkele Europarlementariër het hardop zal zeggen, zit de schrik over de grote én onverwachte winst van de PVV er in Brussel goed in. Wilders’ plannen staan lijnrecht tegenover die van de Green Deal. Volgens het doel van de Europese Unie moet de CO2-uitstoot in 2030 al met 55% zijn verminderd ten opzichte van 1990. Als EU-lid draagt Nederland hier medeverantwoordelijkheid voor. Ook met Wilders als mogelijk toekomstig premier is Nederland vanuit de EU verplicht om de CO2-uitstoot terug te dringen. Wilders kan de stikstofregels versoepelen, maar loopt het risico op berisping door Europa. Burgers en private instellingen kunnen Nederland dan aanklagen bij het Europees Hof van Justitie. Of Wilders voldoet aan de Green Deal, maar zal zijn kiezers teleurstellen.

Toch vraagt de verkiezingswinst van de PVV wel om reflectie

Voor mij blijft het paradoxaal. De lijsttrekker van de grootste partij die niet gelooft in klimaatverandering, terwijl de gevolgen van de klimaatcrisis al zichtbaar zijn. Toch vraagt de verkiezingswinst van de PVV wel om reflectie. De kiezer heeft een duidelijk signaal afgegeven: het is tijd voor radicale verandering. Dit weerspiegelt een politiek keerpunt, maar ook de dringende behoefte aan verbinding. De transitie waar Nederland voor staat, werkt alleen als burgers actief worden betrokken én geïnformeerd.

Snel delen

Iris van Boven van Schuttelaar & Partners
Iris van Boven

Junior adviseur public affairs bij Schuttelaar & Partners

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin