Skip to content

Peulvruchten moeten hoger op het Franse menu

Het Franse Nationale Voedingsprogramma beveelt aan minstens twee keer in de week peulvruchten op het menu te zetten.

Updated on:
Achtergrond
Agri
Eiwittransitie
Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

Het Franse Nationale Voedingsprogramma beveelt aan minstens twee keer in de week peulvruchten op het menu te zetten.

Franse gezinnen moeten ‘de grote familie van de peulvruchten herontdekken als verrassend milieuvriendelijk en ongelofelijk voedzaam’. Het Nationale Voedingsprogramma beveelt aan minstens twee keer in de week peulvruchten op het menu te zetten. En er is keus genoeg, wereldwijd zijn er meer dan 20.000 verschillende soorten. Dat roept Terres Univia, de Franse koepelorganisatie voor de sector olie- en eiwithoudende gewassen in een nieuwe campagne.

Wereldwijd belangrijk gewas

‘’Peulvruchten zijn de op twee na belangrijkste familie van bloeiende gewassen op de planeet. Al duizenden jaren geteeld, op alle continenten aanwezig, zijn ze te definiëren als de planten waarvan de korrel in de peul blijft zitten. Daarbij gaat het om droge groenten als linzen, haricots vert, kikkererwten en spliterwten en andere planten die rijk zijn aan eiwit zoals voererwten, veldbonen, lupines en soja. Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels en sommige mineralen en vitamines. Omdat ze rijk zijn aan koolhydraten, bieden ze eveneens een bron voor energie. Dat alles wordt ook nog eens in verschillende vormen aangeboden, droog, als conserven, diepvries of verwerkt in andere voedingswaren,” legt Terres Univia uit.

De productie van die gewassen komt wereldwijd uit op 80 miljoen ton. India neemt daarvan het merendeel, 23,15 miljoen ton, voor haar rekening. Frankrijk zelf was in 2021 goed voor 1,17 miljoen ton.

Frankrijk: 221.000 hectare

Dit seizoen staat er volgens de laatste schatting van het ministerie voor landbouw 221.000 hectare aan diverse erwten op de Franse velden, wat 10% minder is dan in het voorafgaande jaar maar weer 6,6% hoger is dan het gemiddelde over de afgelopen vijf seizoenen. Verder is 75.000 hectare ingezaaid met veldbonen, een daling met 4,4% op jaarbasis, en nog eens 6.000 hectare met lupine, een areaal dat door de jaren heen nagenoeg stabiel blijft. Die arealen zijn over alle regio’s van het land verdeeld, met concentraties in de Franse ‘groentetuin’ Bretagne, de streek rond Parijs en in Occitanie in het zuidwesten.

Die teelt ervan is, stelt Terres Univia, goed voor het milieu én voor de telers zelf. ‘’Peulvruchten nemen een vaste plaats in in de rotatie van gewassen. Het zijn planten die de unieke capaciteit hebben om stikstof uit de lucht te binden en het bij de wortels in de grond vrij te laten komen. Ze hebben weinig of geen kunstmest nodig en maken het ook mogelijk om minder stikstof toe te passen bij het volgende gewas. Ze dragen ook bij aan de biodiversiteit door wilde flora en fauna aan te trekken.”

Terres Univia nodigt de Fransen dan ook uit vaker peulvruchten te eten en ondersteunt dat in een campagne met speciale recepten, quizzen en tips om ze zelf te telen.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin