Plantaardig melkalternatief met ananas en kool

17-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

NotCo, een start-up uit Chili, heeft een plantaardig melkalternatief ontwikkeld met behulp van kunstmatige intelligentie en moleculaire wetenschap.

Het melkalternatief lijkt volgens de start-up qua eigenschappen op koemelk. Dat meldt de Washington Post. Met behulp van een gepatenteerd algoritme zocht NotCo naar plantaardige ingrediënten om tot een zo goed mogelijke imitatie van koemelk te komen. Opvallend is dat dit leidde tot minder voor de hand liggende ingrediënten als ananas en kool.

Meer dan twaalf ingrediënten

Not Milk bevat meer dan twaalf ingrediënten en daarin onderscheidt het product zich van andere plantaardige melkalternatieven als haver-, amandel en rijstmelk. Andere ingrediënten zijn erwteneiwit, kokosolie en cichoreiwortelvezel. De textuur van Not Milk is volgens een testpanel vergelijkbaar met die van zuivel. Not Milk is wel wat zoeter en heeft een wat beigeachtige kleur. Ook wat betreft gebruikstoepassingen laat het product nog wat te wensen over. Al met al is de smaak volgens het testpanel goed en zou het product qua eigenschappen veel dichter in de buurt van zuivel komen dan andere melkalternatieven.

Zelfde eigenschappen als koemelk

Doel van NotCo is dan ook om een plantaardige melk te produceren met dezelfde eigenschappen als koemelk. NotCo produceert ook mayonaise, ijs en burgers op basis van dezelfde technologie.

De plantaardige melk, Not Milk, is in de Verenigde Staten verkrijgbaar in bijna 3.000 supermarkten van Whole Foods en een halve gallon – een kleine 2 liter – kost omgerekend € 4,18.Naast supermarkten in de VS is Not Milk verkrijgbaar in Chili, Argentinië, Columbia en Brazilië. Onder investeerders achter de start-up bevindt zich Jeff Bezos. Oprichter van Amazon, en eigenaar van Whole Foods. De miljardair is ook eigenaar van de Washington Post.

Willem VeldmanBeheer