Skip to content

Sojabonen met varkenseiwit krijgen goedkeuring van USDA

Piggy Sooy, de sojabonen met varkenseiwit van Moolec Science, hebben goedkeuring gekregen van de USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw.

varkenseiwit uit sojaboon

Ieder boontje bestaat voor 5 tot 10% uit varkenseiwitten. Foto: Moolec Science

Piggy Sooy, de sojabonen met varkenseiwit van Moolec Science, hebben goedkeuring gekregen van de United States Department of Agriculture (USDA), het Amerikaanse ministerie van landbouw.

In principe is de teelt en het transport van de sojabonen die deels uit varkenseiwit bestaan nu mogelijk in de Verenigde Staten. De sojaboon is genetisch gemodificeerd om deels varkenseiwit te laten groeien. In de goedkeuring meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw dat zij geen bewijs zien dat deze genetische gemodificeerde sojaboon risicovol is in de teelt. Risicovolle genetische gemodificeerde gewassen ondervinden beperkingen in teelt en transport in de Verenigde Staten.

Moolec Science is blij met de bepaling door de USDA. “Wij geloven dat deze mijlpaal de weg vrijmaakt voor een revolutie in biotechnologie in de voedselindustrie, en de weg vrijmaakt voor een versnelde adoptie van moleculaire landbouw door andere spelers in de sector”, zegt Chief Technology Officer Martin Salinas.

Lees ook: Het wordt tijd dat Crips-cas in de landbouw omarmd wordt

De volgende stap is een goedkeuring voor humane consumptie door de Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse Voedsel en Warenautoriteit.

In 2023 haalt het Brits-Amerikaanse-Nederlandse bedrijf al € 28 miljoen op om deze Noord-Amerikaanse marktentree te financieren. De wetgeving rondom genetische modificatie is soepeler in Amerika. De ambitie is om in 2025 de eerste producten op de markt te brengen.

Lees ook: Zuid-Koreaanse universiteit ontwikkelt met kweekvlees verrijkte rijst

Moolec Science toont aan met zijn ontwikkeling Piggy Sooy dat productie van dierlijke eiwitten door planten mogelijk is. De sojabonen bestaan voor 5 tot 10% uit varkenseiwit. De sojabonen hebben daardoor een licht roze kleur vanbinnen. Het eiwit lijkt op varkenseiwit, maar is zo gegroeid in een plant en daardoor volledig plantaardig.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin