Skip to content

Zuid-Koreaanse universiteit ontwikkelt met kweekvlees verrijkte rijst

kweekvlees rijst

Hybride rijst: rijst waarop spier- en vetcellen van rundvlees zijn gekweekt. Foto: Yonsei University

Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben runderspier- en vetcellen gekweekt op rijst. De Yonsei Universiteit in Seoul ziet dit resultaat met kweekvlees als veelbelovend ‘voor de ontwikkeling van gezondere en klimaatvriendelijkere diëten in de toekomst’.

Kweekvlees op rijst

De rijst dienst als steiger waaraan de cellen zich kunnen binden gedurende de kweek. Het oppervlak van de rijstkorrel is verder gestabiliseerd met visgelatine en enzymen. Voor het ontkiemen van vleescellen op de rijstkorrels wordt de rijst geplaatst in kweekschalen gevuld met een medium van vet- en spierstamcellen uit runderweefsel. De kweekfase duurt 9 tot 11 dagen.

Door het kweken van vleescellen op de rijstkorrel is de rijst voedzamer geworden. De zogenaamde hybride rijst bevat 7% meer vet en 8% meer eiwit.

Lagere klimaatimpact voor een zachte prijs

De hybride rijst heeft volgens de onderzoekers een lagere klimaatimpact dan rundvlees voor een zachtere prijs. Voor elke 100 gram eiwit gekweekt op de hybride rijst zou de CO2-uitstoot gelijk staan aan 6,27 kilo. Rundvlees stoot per 100 gram 8 keer meer uit, namelijk 50 kilo CO2. Als gecommercialiseerd product zou dit rundvlees op rijst slechts $2,23 per kilogram kosten ten opzichte van bijna $15 per kilogram rundvlees. De kanttekening hierbij is wel dat rundvlees op rijst per kilogram slechts 70 gram eiwit bevat ten opzichte van 260 gram eiwit per kilogram rundvlees.

Smaak van hybride rijst onbekend

Dit ‘vlees op rijst’ ruikt naar rundvlees en amandelen, volgens het persbericht. Over de smaakbeleving is niks bekend gemaakt. Bij een hoger aandeel vetcellen in de rijstkorrels ruikt de rijst naar room, boter en kokosolie. In het onderzoek is de rijst bereidt door deze te stomen, waarbij de textuur wijzigt van plakkerig-zacht naar stevig-bros.

Lees ook: Eten we kweekvlees eerst in de ruimte of in Nederland

Als rantsoen of ruimtevoedsel

Onderzoeker SohYeon Park, onderdeel van het onderzoeksteam, geeft aan verrast te zijn door hoe goed de cellen groeide op de rijst. “Nu zie ik een wereld aan mogelijkheden voor deze op graan gebaseerde hybride voeding. Het kan op een dag bijdragen aan voedselhulp bij hongersnood, dienen als militair rantsoen of zelfs als ruimtevoedsel.”

Het onderzoeksteam geeft aan dat er nog veel werk nodig is voordat het product gecommercialiseerd kan worden.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin