Doorgaan naar artikel

Prijsstijging voedingsindustrie neemt af

De prijsstijging van voedingsmiddelenfabrikanten is in november fractioneel kleiner geworden.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Hoewel het gemiddelde prijsverschil met vorig jaar iets afnam, hebben de verwerkers van groente en fruit hun verkoopprijzen nog wel kunnen verhogen. Foto: Canva premium

Hoewel het gemiddelde prijsverschil met vorig jaar iets afnam, hebben de verwerkers van groente en fruit hun verkoopprijzen nog wel kunnen verhogen. Foto: Canva

De prijsstijging van voedingsmiddelenfabrikanten is in november fractioneel kleiner geworden. Dat valt op te maken uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In november lagen de verkoopprijzen van de voedingsmiddelenfabrikanten nog 21,3% hoger dan een jaar geleden. Het prijsverschil blijft daarmee groot, maar wel net iets kleiner dan de 22 tot 23% in de periode van mei tot en met oktober.

Verkoopprijzen groente en fruit wel omhoog

Hoewel het gemiddelde prijsverschil met vorig jaar iets afnam, hebben de verwerkers van groente en fruit hun verkoopprijzen nog wel kunnen verhogen. Ten opzichte van de voorafgaande maanden gingen in deze sector de prijzen nog met 1,8% omhoog, waardoor het prijsverschil met 2021 is opgelopen tot 24%. In de periode van mei tot en met september schommelde het prijsverschil nog zo rond de 15%. In oktober werden flinke prijsverhogingen doorgevoerd en dat kreeg een vervolg in november.

De slachterijen en vleeswarenindustrie wisten hun verkoopprijzen ook nog wel wat te verhogen. Deze prijsverhoging viel echter kleiner uit dan in november 2021, waardoor het prijsverschil met een jaar geleden iets afnam tot net onder de 29%. De zuivelindustrie levert fractioneel op prijs in en daardoor slinkt het prijsverschil met 2021 tot 18%. In augustus lagen de prijzen nog ruim 22% hoger dan een jaar geleden.

Grootste teruggang in prijzen bij spijsoliën en -vetten

De grootste teruggang in prijzen zien we bij de producenten van spijsoliën en -vetten. Daar liggen de prijzen nog wel bijna 20% boven het niveau van november 2021, maar in juni was dat verschil nog meer dan 37%. Eenzelfde beeld zien we bij de diervoerindustrie. Daar zijn de prijzen nog bijna een kwart hoger dan een jaar geleden, maar aan het begin van de zomer lagen de prijzen daar nog ruim 35% boven het niveau van een jaar eerder.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin