Skip to content

Protix opvallende nieuwkomer in FoodAgriTop50

De Brabantse insectenkwekerij Protix is een opvallende nieuwkomer in de FoodAgriTop50, editie 2023. Protix-directeur Kees Aarts staat op nummer 17.

Foto: Protix

Foto: Protix

De FoodAgriTop50 brengt in beeld wie er aan de touwtjes trekken in de food- en agribusiness. Daarbij wordt vooral gekeken naar de personen, maar ook naar de bedrijven die zij vertegenwoordigen. Een opvallende nieuwkomer op nr. 17: Kees Aarts van Protix.

De koppositie in de FoodAgriTop50 editie 2023 wordt bekleed door Caroline van der Plas. Feit is dat Van der Plas met haar BoerBurgerBeweging een stempel drukt op 2023. Zij is gegroeid tot een machtsfactor van betekenis. BBB behoort bij elke verkiezing in 2023 tot de winnaars. De BBB zit in tien provincies in het bestuur, alleen in Utrecht en Noord-Brabant niet. In de kabinetsformatie speelt Van der Plas een hoofdrol. Het is allemaal nog koffiedik kijken, maar een coalitie zonder BBB lijkt alleen omwille van de vijftien zetels in de Eerste Kamer onmogelijk.

De lijst met meest invloedrijke personen in de food- en agrisector verschijnt ieder jaar.

Protix op plek 17

De lijst met meest invloedrijke personen in de food- en agrisector bevat zoals ieder jaar een aantal nieuwkomers. Een opvallende naam staat op plek 17: Kees Aarts, directeur van Protix. In Bergen op Zoom kweekt het snelgroeiende Protix de zogeheten zwarte soldaatvlieg. Daar wordt duurzaam eiwitmeel en vet van gemaakt. Die ingrediënten worden vervolgens gebruikt voor het maken van varkens-, vissen-, kippen-, honden- en kattenvoer. Kees Aarts gaf eerder dit jaar aan dat hij over enkele jaren ook insecten wil gaan leveren voor menselijke consumptie. Daarover werden toen al gesprekken gevoerd met voedingsmiddelenfabrikanten. Hij zegt hiervoor al een ‘heel hoogwaardig ingrediënt’ te hebben dat ‘gezond en veilig’ is.

Afgelopen najaar werd bekendgemaakt dat de Brabantse insectenkwekerij in de Amerikaanse vleesverwerker Tyson Foods een investeerder heeft gevonden.

Nieuwe CEO van HAK

Nicole Freid van Hak mag zich op nummer 32 een ‘Food-nieuwkomer’ noemen in de FoodAgriTop50. Freid is per 1 september 2023 de opvolger van Timo Hoogeboom als nieuwe CEO van groentefabrikant HAK. Freid was hiervoor verantwoordelijk voor marketing en innovatie bij HAK. In juli 2023 zei Freid het een eer te vinden om het stokje over te nemen van Hoogeboom. “Hij laat een prachtig bedrijf achter dat gereed is voor de toekomst. Ik ben er klaar voor om aan het volgende hoofdstuk te gaan bouwen.”

Uit de supermarkt-hoek

Ook uit de supermarkt-hoek zien we nieuwkomers in de lijst; op nummer 21 Anrico Maat van Jumbo en op nummer 24 staat Marcel Oosterwijk van Lidl Nederland (in 2022 op nr. 39). Marit van Egmond bekleedt deze editie van de FoodAgriTop50 de zevende positie. De topvrouw van Albert Heijn stond in de editie van 2021 op nummer 1.

Avebe en Cosun

Avebe en Cosun hebben beide een plek in de Top 10 Eiwit Uitblinkers, maar de coöperaties zien we ook terug in de FoodAgriTop 50. De nieuwe CEO van bietencoöperatie Cosun, Hans Meeuwis, staat als nieuwkomer op nummer 4. Cosun heeft de plicht, volgens Meeuwis, om de geleverde grondstoffen, met name suikerbieten, chicorei en aardappel maximale waarde te geven. Door verwerking tot biobased producten en natuurlijke voedingsingrediënten wordt de coöperatie minder afhankelijk van de volatiele grondstoffenmarkt van suiker en aardappel.

David Fousert, bestuursvoorzitter van aardappelzetmeelcoöperatie Avebe, stijgt naar nummer 13, vorig jaar nog nummer 17. Fousert ziet Avebe als een belangrijke speler in de voedingsmiddelenindustrie: “We spelen een belangrijke rol in de transitie naar een meer plantaardige economie, met gezondere, duurzamere en plantaardige voeding en bio-based producten en bouwmaterialen. Avebe staat vooraan in deze ontwikkelingen en we blijven ons inzetten om te voldoen aan de veranderende behoeften van klanten en consumenten.”

Bekijk hier de gehele lijst: FoodAgriTop50 editie 2023

Snel delen

Afbeelding
Laura Lenderink

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin