Skip to content

Rabobank: tweede golf vertraagt herstel food- en agri

Foto: ANP

Foto: ANP

De tweede coronagolf en de huidige coronamaatregelen als gevolg daarvan zijn een nieuwe tegenslag. Het vertraagt het herstel in diverse food en agri-sectoren.

De coronamaatregelen zullen tot ver in 2021 de markt blijven beïnvloeden. Dat schrijft Rabobank in een update over effecten van corona op de economie. De coronacrisis raakt de sectoren horeca, vervoer en opslag en de overige zakelijke diensten, waaronder reisbureaus, het hardst. Ten opzichte van een jaar eerder krimpt de horeca in 2020 naar verwachting met 39%, vervoer en opslag met 14% en overige zakelijke diensten met 16%. Rabobank verwacht voor deze drie sectoren wel dat ze in 2021 zullen groeien, maar nog lang niet volledig herstellen. Ten opzichte van 2019 blijft dan altijd nog een terugval van 31 tot 33% voor café’s en hotels, bij restaurants is dat min 16%.

Vraaguitval werkt door

Diverse foodservicekanalen kampen met een forse vraaguitval. Daardoor schroeven toeleveranciers, zoals vleesverwerkers, hun capaciteit fors terug en nemen op hun beurt minder producten af uit de primaire sector. Sterk stijgende grondstofprijzen zetten het verdienvermogen in de veehouderij onder druk, bijvoorbeeld via hogere veevoerprijzen die niet doorberekend kunnen worden. Voor meerdere sectoren resulteert dat volgens de analyse ook in 2021 nog in een flinke terugval ten opzichte van 2019. Dat zorgt bij zowel kalveren als varkens voor een omzet die altijd nog 9% lager ligt in 2021, bij vleespluimvee is dat zelfs 10% minder. Weinig sectoren laten een plus zien in de prognoses. De fruitteelt komt na een flinke groei in 2020 en krimp in 2021 per saldo uit op een plus van 3%.

Voedingsmiddelen

Voor de voedingsmiddelenindustrie als geheel wordt de verwachte krimp in dit jaar vrijwel volledig gecompenseerd door een altijd nog bescheiden groei in 2021. Per saldo ligt de omzet in 2021 dan weer op het niveau van 2019. Ten opzichte van de groei in de afgelopen jaren is dat feitelijk nog steeds een achteruitgang.

De groei van supermarkten blijft grotendeels behouden, ondanks een kleine afname van de verwachte omzet in 2021. Dan blijft altijd nog een plus over van 5% ten opzichte van 2019. Andere winkels in voeding houden een plus van 3% vast.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin