Doorgaan naar artikel

RadarRadar: graanbedrijven lopen steeds meer risico

De risico’s voor producenten, handelaren en verwerkers van granen en oliezaden nemen toe. Softwarebedrijf RadarRadar (voorheen Tradesparent) noemt de vooruitzichten voor 2023 in dit verband ongunstig.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
RadarRadar premium

Foto: Henk Riswick

De risico’s voor producenten, handelaren en verwerkers van granen en oliezaden nemen toe. Softwarebedrijf RadarRadar (voorheen Tradesparent) noemt de vooruitzichten voor 2023 in dit verband ongunstig.

De markt voor commodity’s in de food- en agrisector verandert snel, signaleert de producent van analysesystemen. Bedrijven die voorheen beslissingen namen op basis van grote hoeveelheden data die ze zelf verzamelden, missen tegenwoordig het inzicht om snel te kunnen reageren in een veranderende markt. Dit wordt versterkt door een toenemende schaarste aan IT’ers die oplossingen moeten aandragen. De bedrijven lopen daardoor grote risico’s.

Toenemende vraag naar betrouwbare dataplatforms

RadarRadar stelt dat veel bedrijven dit inmiddels inzien en dat resulteerde het afgelopen jaar in een toenemende vraag naar betrouwbare dataplatforms en geavanceerde tools. Dit wordt versterkt door veranderingen in de markt. De transparantie in de markt neemt zienderogen af door geopolitieke marktbescherming en verdere consolidatie van handelsbedrijven in de markt.

Meer niet-fysieke partijen in de markt

Bovendien komen er steeds meer niet-fysieke partijen in de markt die in het gat springen tussen de fysieke markt en financiële partijen. Deze partijen nemen vaak speculatieve posities in en daarmee nemen de risico’s in de markt toe. Ook voor partijen die hun risico’s proberen af te dekken door het innemen van hedging-posities.

Complexere en veranderlijke wereld

“Een zeer volatiele markt is het gevolg van onze steeds complexere en veranderlijke wereld. Tot voor kort probeerden onze klanten marktontwikkelingen te doorgronden door zoveel mogelijk data te verzamelen uit verschillende bronnen. Tegenwoordig zien we dat het cruciaal is om deze data bruikbaar te maken zodat er juist geacteerd kan worden op de snel veranderende marktdynamiek”, concludeert Ito van Lanschot, algemeen directeur van RadarRadar.

Hoewel er sprake is van een snelle ontwikkeling in kunstmatige intelligentie en machine learning, kunnen de commoditybedrijven volgens RadarRadar niet meer zonder betrouwbare datasystemen en geavanceerde tools.

Vooruitzichten

Op donderdagochtend 16 februari presenteerde het bedrijf zijn eerste vooruitzichten voor de markt in 2023. Het bedrijf introduceert verbeterde technologie om bedrijven in commodity’s te helpen in het verbeteren van hun risico- en margebeheer en om de prestaties van deze bedrijven te verhogen.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin