Rode cijfers voor Beyond Meat in eerste kwartaal

07-05 | |
Een product van Beyond Meat in de supermarkt. - Foto: ANP
Een product van Beyond Meat in de supermarkt. - Foto: ANP

De Amerikaanse producent van vleesvervangers Beyond Meat leed in het eerste kwartaal van 2021 een verlies van $ 27 miljoen.

Een jaar eerder werd er nog een winst van $ 1,8 miljoen gemaakt. De omzet steeg met 11% tot $ 108 miljoen. Desondanks was deze groei niet zo groot als financieel analisten hadden verwacht. Het bedrijf zag de verkopen in de foodservice fors dalen door de coronacrisis. In thuismarkt Verenigde Staten daalden de verkopen in de foodservice met 26%. In de rest van de wereld daalden de verkopen met 44%.

Retail

De verkopen in de retail namen toe, alhoewel de sterke stijging van de vraag vanuit de retail die in het begin van de coronapandemie te zien was, is afgenomen volgens Beyond Meat. In de VS was er een toename van 28% en in de rest van de wereld met 189%.

De brutowinst daalde door hogere transport- en opslagkosten, lagere verkoopprijzen door kortingsacties, hogere afschrijvingskosten en hogere vaste overheadkosten. Door de teruggevallen vraag in de foodservice in 2020 had het bedrijf te maken met grotere voorraden van vooral erwteneiwit. Erwteneiwit heeft een lange houdbaarheidsdatum en de producent voorziet dan ook geen problemen voor het moeten weggooien van de voorraad. Nieuwe fabrieken in de VS, China en Nederland zorgden voor hogere afschrijvings- en overheadkosten.

Uitrol in Europa

Beyond Meat is actief bezig met de uitrol van zijn activiteiten in Europa. De nieuwe fabriek in Enschede is bijna klaar. In de afgelopen weken heeft de fabriek enkele weken proef gedraaid en ‘in de nabije toekomst’ zal de fabriek op commerciële schaal produceren.

Over de Europese markt zei CEO Ethan Brown tijdens een online toelichting op de cijfers: “Europa is een veel volwassener markt. En trouwens, een deel van de technologie in Europa, een van de redenen waarom ik daar aan innovatie wil doen, is dat ze een aantal behoorlijk goede technologieën hebben en een aantal grote universiteiten die werken aan dingen die we graag zouden willen bemachtigen.”

KloostermanBeheer