Skip to content

Royal A-ware: eerste kaas uit nieuwe fabriek Estland

Na jaren van plannen en bouwen is de eerste cheddar kaas geproduceerd in de nieuwe moderne zuivelfabriek van E-Piim in Paide, Estland.

Foto: E-Pimm

Foto: E-Pimm

Na jaren van plannen en bouwen is de eerste cheddar kaas geproduceerd in de nieuwe moderne zuivelfabriek van E-Piim in Paide, Estland. Dat meldt Royal A-ware.

De nieuwe kaasfabriek is een initiatief van de Estse zuivelcoöperatie E-Piim (met meer dan 200 Estse en Letse leden-melkveehouders), Royal A-ware en Interfood Group. A-ware is verantwoordelijk voor de verkoop van de kaas uit deze fabriek en Interfood Group voor de verkoop van weipoeder en boter.

Bouwkosten € 150 miljoen

De fabriek biedt werkgelegenheid aan zo’n honderd medewerkers. Momenteel zijn er vijftig mensen aan het werk. De tweede helft volgt komende maanden en gedurende het eerste kwartaal van 2024. De capaciteit van de fabriek wordt stap voor stap vergroot. Doel is om vanaf volgend jaar 24 uur per dag operationeel te zijn.

E-Piim, A-ware en Interfood sloten in April 2021 een aandeelhouders- en investeringsovereenkomst voor de bouw van de nieuwe fabriek. De bouw startte in de zomer van hetzelfde jaar. Meierei, een joint venture van A-ware en Interfood, heeft een belang van 24,99% in E-Piims dochterbedrijf, AS E-Piim Tootmine.

Aan de bouw van de nieuwe fabriek hangt volgens de bij het project betrokken Europese investeringsbank een prijskaartje van ruim € 150 miljoen. De nieuwe fabriek heeft een verwerkingscapaciteit van 1.150 ton melk per dag.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin