Skip to content

Samenwerking Schouten en Grassa voor vleesvervangers uit gras

Producent van vleesvervangers Schouten Europe en Grassa gaan samenwerken. Het doel is om met eiwit uit gras vleesvervangers te kunnen maken.

Graseiwit ontstaat door het persen, verhitten en filteren van gras. - Foto: Schouten premium

Graseiwit ontstaat door het persen, verhitten en filteren van gras. - Foto: Schouten

Producent van vleesvervangers Schouten Europe en Grassa gaan samenwerken. Het doel is om met eiwit uit gras vleesvervangers te kunnen maken. De twee bedrijven gaan de komende jaren de mogelijkheden voor toepassing van graseiwit, dat een alternatief voor soja is, in vleesvervangers onderzoeken en testen.

“Eiwit uit gras vinden wij zeer interessant”, aldus Henk Schouten, eigenaar van Schouten Europe. “Het is onze ambitie om duurzame en lokale ingrediënten te gebruiken in onze producten. Het partnership met Grassa is daarom een mooie stap voor ons bedrijf. Onze productontwikkelaars zullen de komende jaren samen met Grassa de toepasbaarheid van graseiwit in vleesvervangers onderzoeken.”

Actief in diervoeding

Grassa werkt al jaren aan de ontwikkeling van het graseiwit. Het bedrijf heeft al verschillende samenwerkingen binnen de diervoedersector. In Schouten heeft het een exclusieve partner gevonden voor de toepassing in humane voeding. Het graseiwit komt dit jaar voor het eerst op de markt als grondstof voor petfood.

“Graseiwit heeft een enorme potentie”, vertelt Rieks Smook, directeur van Grassa. “Gras brengt 2,5x zoveel eiwit op per hectare in vergelijking met soja. De beschikbaarheid van gras is uitstekend. Het graseiwit is een hoogwaardig, lokaal en schaalbaar alternatief voor soja. Ten opzichte van andere eiwitbronnen zorgt het voor een enorme reductie van de CO2-voetafdruk.”

Lees verder onder foto

Henk Schouten (links) van Schouten Europe en Rieks Smook van Grassa. - Foto: Grassa/Schouten Europe
Henk Schouten (links) van Schouten Europe en Rieks Smook van Grassa. – Foto: Grassa/Schouten Europe

Productie van graseiwit

Graseiwit ontstaat door het persen, verhitten en filteren van gras. Wanneer gras wordt uitgeperst, ontstaan twee stromen producten: grassap en ontsloten gras. Het ontsloten gras, met vooral bestendige eiwitten, gaat geperst in balen terug naar de melkveehouder.

Het grassap, met vooral onbestendige eiwitten erin, is de bron voor een scala aan nieuwe toepassingen. Door grassap te verhitten, ontstaat een eiwit geschikt voor eenmagigen, zoals honden, katten, varkens, kippen en dus mensen.

Wachten op goedkeuring

Voordat de vleesvervangers met graseiwit de markt op kunnen in de EU, moet er eerst een Novel Food goedkeuring zijn. Efsa, de Europese voedselveiligheidsinstantie moet het nieuwe ingrediënt controleren op veiligheid. Een aanvraag hiervoor is in voorbereiding. Het uiteindelijke proces van goedkeuring kan tot enkele jaren duren. Grassa en Schouten verwachten dat er goedkeuring komt voor de humane consumptie van graseiwitten. Daarom investeren beide bedrijven nu al gezamenlijk in onderzoek en productontwikkeling.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin