Skip to content

Spaanse agrifoodexport neemt 11% toe

Spanje voerde in 2021 voor ruim € 60,1 miljard aan landbouwproducten en voedingsmiddelen uit.

Medewerkers van een Spaans fruitbedrijf sorteren en verpakken appels voor export naar Duitsland. - Foto: ANP

Medewerkers van een Spaans fruitbedrijf sorteren en verpakken appels voor export naar Duitsland. - Foto: ANP

Spanje voerde in 2021 voor ruim € 60,1 miljard aan landbouwproducten en voedingsmiddelen uit. Dat is 11% meer dan in 2020.

De import nam met 16,4% toe naar ruim € 41,1 miljard, wat resulteert in een positief saldo op de handelsbalans van bijna € 19 miljard.

Fruit de grootste productgroep

De agrifoodsector neemt daarmee 19% van de totale Spaanse export voor haar rekening, blijkt uit het jaaroverzicht van de douane. Fruit is met een waarde van bijna € 10,2 miljard de grootste productgroep, gevolgd door vlees met € 8,8 miljard en sierteeltproducten met bijna € 7,5 miljard.

De sterkste groei zit in olies en vetten, met een groei van 27% naar € 5,4 miljard, vooral door de toegenomen export van olijfolie.

VK de grootste afnemer

Van de Spaanse agrifoodexport ging vorig jaar 63% naar andere EU-landen, dat is 11% meer dan in 2020. De grootste afnemer buiten de EU is het Verenigd Koninkrijk, dat voor € 4,3 miljard aan Spaanse agrifood invoerde, een toename van 2,2%. Verder ging er voor € 2,5 miljard naar de Verenigde Staten, wat bijna 20% meer was dan in het voorafgaande jaar.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin