Skip to content

Tweelingstudie laat effect vegan dieet zien: minder hartproblemen

Wie een veganistisch dieet volgt, merkt al na enkele weken een verbetering van de cardiovasculaire gezondheid.

gezondheid eiwittransitie

Minder vlees eten is goed tegen hart- en vaatziekten, dat is al uit verschillende onderzoeken gebleken. Foto: Canva

Wie een veganistisch dieet volgt, merkt al na enkele weken een verbetering van de cardiovasculaire gezondheid. Dat blijkt uit een Stanford-experiment met 22 identieke tweelingen.

Minder vlees eten is goed tegen hart- en vaatziekten, dat is al uit verschillende onderzoeken gebleken. Maar veel van de bestaande onderzoeken werden belemmerd door genetische verschillen tussen de proefpersonen, andere opvoeding en levensstijlkeuzes. 

Om echt zeker te zijn dat een dieet effect heeft, heb je identieke personen nodig, en dat bracht Standford-onderzoekers op het idee om het uit te proberen met tweelingen. Ze vonden 22 identieke tweelingen die in hetzelfde gezin waren opgegroeid en een gelijkaardige levensstijl rapporteren. Eén helft beperkte zich acht weken tot een veganistisch dieet de andere een omnivoor dieet met vlees en dierlijke producten. 

Beide diëten waren gezond, met groenten, peulvruchten, fruit en volle granen, maar al in de eerste maand zagen de wetenschappers een duidelijke verbetering. Wie veganistisch at, vertoonde duidelijk betere waarden voor cholesterol, insuline en lichaamsgewicht, factoren die allemaal in verband worden gebracht met een verbeterde cardiovasculaire gezondheid.

Niet nodig om meteen voor strikt vegan dieet te kiezen

Voor LDL-cholesterol bijvoorbeeld is de optimale waarde minder dan 100 mg/dL. Bij het begin van de studie hadden de vegan deelnemers 110,7 en de omnivoren 118,5 mg/dL in het bloed. Na acht weken dieet waren die waarden gedaald tot 95,5 voor de veganisten en 116,1 voor de omnivoren.

De wetenschappers wijzen er op dat de tweelingen al vrij gezond waren bij het begin van de studie. Als minder gezonde mensen overschakelen op een vegan dieet, kan het effect nog veel groter zijn. 

En, benadrukken ze: het is helemaal niet nodig om meteen voor een strikt vegan dieet te kiezen. Elke vermindering van vlees ten voordele van meer groenten, fruit en andere gezonde alternatieven komt de gezondheid ten goede.

Snel delen

Afbeelding
IPS

Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin