Skip to content

Twijfels over brexit nemen ook in Britse agrifoodsector toe

In de Britse landbouwwereld nemen de twijfels over het uittreden uit de EU verder toe.

Updated on:
Business
Achtergrond
George Eustice, voormalig landbouwminister, geeft nu ook de voorzitter van de National Farmers Union gelijk met haar kritiek dat de handelsakkoorden een ramp betekenen voor de Britse boeren. Foto: ANP premium

George Eustice, voormalig landbouwminister, geeft nu ook de voorzitter van de National Farmers Union gelijk met haar kritiek dat de handelsakkoorden een ramp betekenen voor de Britse boeren. Foto: ANP

Bijna zesenhalve jaar na het referendum en twee jaar nadat brexit ‘inging’ nemen in de Britse landbouwwereld de twijfels over dat uittreden uit de EU verder toe.

De voormalig landbouwminister uit nu openlijk kritiek. De economie lijdt post-brexit nog meer schade dan elders, terwijl kaasboer Simon Spurell, altijd al een fel brexit-bestrijder, zijn bedrijf noodgedwongen heeft verkocht aan een grotere collega met een vestiging in Nederland.

Voor brexit enkele tonnen aan omzet

Spurell’s Cheshire Cheese Company haalde voor brexit enkele tonnen aan omzet uit de online verkoop van kaasjes en kaaspakketten aan klanten elders in Europa. Direct na 31 januari 2020, toen het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk uit de EU trad, klapten die verkopen opeens in. Buitenlandse klanten moesten invoerrechten betalen en formulieren invullen om hun kaas in ontvangst te nemen, waarop velen besloten de zending retour te sturen. Cheshire Cheese zelf moest veterinaire certificaten overleggen die per zending rond de € 200 kostten.

Brexit is een ware ramp voor kleinere exporteurs

Nu heeft Spurell zijn bedrijf overgedaan aan Joseph Heler Cheese, een veel grotere kaasexporteur die een distributiehub heeft geopend in Nederland. Van daar wordt in bulk aangevoerde kaas zonder problemen naar afnemers in de EU gestuurd. “Daarmee kunnen ook wij weer aan die klanten gaan leveren. Brexit is een ware ramp voor kleinere exporteurs”, aldus Spurell.

Een opmerkelijk verhaal is dat van George Eustice. Hij was van 2013 tot september dit jaar bewindsman op het ministerie voor milieu, voeding en plattelandszaken Defra, eerst als ondersecretaris en vanaf februari 2020 als minister. Hij stond daar mede aan de wieg van een handelsakkoord met Australië dat werd gevierd als eerste van die akkoorden na het afgooien van de EU-ketens. Boeren van ‘down under’ mogen fasegewijs tonnen vlees en zuivel naar de lucratieve Britse markt exporteren. Eustice is nu teruggekeerd als ‘gewoon parlementslid’ – ministers zijn in het VK lid van het parlement – en heeft in zijn eerste speech het akkoord onderuit gehaald.

Het is eigenlijk geen goede deal voor ons land, we hebben veel weggegeven en er bitter weinig voor teruggekregen

“Het is eigenlijk geen goede deal voor ons land, we hebben veel weggegeven en er bitter weinig voor teruggekregen. Eerst hadden we de beste kaarten in handen, maar we hebben het spel verloren.” De voormalige minister geeft nu ook de voorzitter van de National Farmers Union gelijk met haar kritiek dat de handelsakkoorden een ramp betekenen voor de Britse boeren.

Een regeling zoals Zwitserland

Nu ook bekende economen constateren dat brexit de Britse economie grote schade berokkent, met een bnp-daling van 0,8% in het derde kwartaal, begint in regeringskringen door te dringen dat het lidmaatschap van de EU misschien toch niet zo gek was. Volgens de Sunday Times speelt Londen nu serieus met de gedachte om met Brussel te gaan praten over een regeling zoals Zwitserland die heeft. Dat betekent vrij verkeer van goederen in ruil voor het volgen van de EU-regels en een bijdrage aan het EU-budget. Maar in ieder geval voorlopig geen vrij verkeer van personen, want dat is voor de Britten nog steeds het heikele punt.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin