Skip to content

Veelbelovende methaanremmer voor koe verdient een plek

Een koe krijg je nooit helemaal klimaatneutraal.

Updated on:
Commentaar
Sustainable food
Foto: Hans Prinsen premium

Foto: Hans Prinsen

Een koe krijg je nooit helemaal klimaatneutraal. Talloze milieuwetenschappers hebben dat al benadrukt.

Veel veganisten en klimaatactivisten zeggen daarom: kappen met de rundveehouderij. Maar zo simpel ligt het niet. Zuivel is niet alleen erg lekker, het is ook een ontzettend belangrijk onderdeel van het dieet van miljarden mensen. Daar komt nog eens bij dat rundvee grondstoffen en gronden, waar mensen anders weinig mee kunnen, benut en omzet tot dat hoogwaardige voedsel.

Aldus in een notendop nog even de controverse van koe en klimaat op een rij gezet. De discussie lijkt soms in een patstelling te zitten, waarbij partijen zich alleen maar ingraven en het bijna een geloofskwestie wordt. Veehouderij is goed of niet goed, daar zit niks tussenin, lijkt het soms.

Klimaatbeleid

Goede kans dat daar nu verandering in komt dankzij een eenvoudig stofje, ontwikkeld door DSM. Een voer-toevoegmiddel zorgt voor tientallen procenten minder methaanuitstoot, en juist dat methaan is het zwakke punt van de rundveehouderij. Het lijkt bijna een tovermiddel. DSM draagt zelf aan die beeldvorming bij door steeds te benadrukken hoe weinig er nodig is: ‘een kwart theelepel per koe per dag’.

Maar dat mag het bedrijf doen. De belofte is inderdaad groot. Als je door dit vrij eenvoudige middel inderdaad de methaanuitstoot een derde kunt verminderen, dan is dat een geweldige stap vooruit. Sommige mensen zullen huiveren bij toevoegmiddelen, en doen dat sowieso bij technologische oplossingen. Maar dat is geen reden om dit middel nu niet uitgebreid in te zetten. Het is al uitvoerig onderzocht. Dus deze kans mag de melkveesector niet voorbij laten gaan. Goed plan dus van FrieslandCampina en DSM, dat niet alleen steun verdient, maar ook een plek mag krijgen in het klimaatbeleid.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin